Nova navodila slovenskih škofov: Verouk za otroke, starejše od 12 let, le ob izpolnjevanju pogojev PCT

Objavljeno: 10. 09. 2021

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<strong>Nova navodila</strong> slovenskih škofov: <em>Verouk za otroke, starejše od 12 let, le ob izpolnjevanju pogojev PCT</em>

Slovenski škofje so za obdobje od 9. septembra 2021 dalje, sprejeli nova navodila. Izvajanje verske vzgoje je tako za otroke od 12 leta starosti dalje kot za katehiste dovoljeno le ob izpolnjevanju pogoja PCT.

  1. Vsi duhovniki in verniki naj okrepijo molitev za bolnike in konec epidemije.
  2. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva).
  3. Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev:

Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci.

Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov (npr. odprta okna), v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva; zunaj je obvezna zgolj, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje.

Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

  1. Ljudsko in zborovsko petje v cerkvah je dovoljeno.
  2. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izpolnjujejo pogoj PCT. Enako je pogoj PCT predpisan za vse veroučence in udeležence, razen za otroke do 12. leta starosti. Otroci in ostali udeleženci po 12. letu starosti morajo izpolnjevati pogoj PCT.
  3. Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.
  4. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.
  5. Podeljevanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ.
  6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.
  7. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.