Papež pozdravil krščanske družine, ki so pobegnile iz Afganistana

Objavljeno: 23. 09. 2021

|

Papež pozdravil <strong>krščanske družine</strong>, ki so pobegnile <em>iz Afganistana</em>

Pred splošno avdienco v sredo, 22. septembra, se je Frančišek srečal s tremi krščanskimi družinami, ki jim je uspelo pobegniti iz Afganistana v Italijo. Štiri dni in štiri noči so bili zaprti v kleti, ker so se bali, da jih bodo aretirali.

Sveti oče jih je pozdravil v preddverju dvorane Pavla VI. tik pred začetkom splošne avdience in prisluhnil težkim zgodbam treh afganistanskih družin, ki jim je uspelo pobegniti pred talibani: od 14 oseb jih je bilo sedem mladoletnih in vsak je papežu prinesel risbo. Najmlajši, Eliyas, je star komaj eno leto in so ga ob prihodu v Italijo najprej odpeljali v bolnišnico zaradi hude okužbe, a je kmalu ozdravel.

57-letna Pary Gul je papežu poklonila prstan, v spomin na moža, ki so ga talibani aretirali, nakar je za njim izginila vsaka sled. Frančišek je poklon sprejel, a pod pogojem, da prstan obdrži Pary Gul in ga hrani kot obljubo prijateljstva in znamenje upanja. Njene tri hčerke so bile tiste, ki so preko pametnih telefonov pošiljale sporočila na pomoč in tako vse rešile iz Kabula. Družina je našla nov dom na območju Bergama v Italiji, zahvaljujoč solidarnostni mreži, ki jo koordinira pisatelj Alì Ehsani, ki je pred leti tudi sam pobegnil iz Kabula ter fundaciji Meet Human.

Zgodbe, ki so jih družine podelile s papežem, so pretresljive. Ker so kristjani, jih je nekdo prijavil takoj, ko so talibani vstopili v Kabul. »Moj mož je najprej dobil odpoved, nato so ga aretirali in od takrat nismo več slišali zanj,« pravi Pary Gul. »Štiri dni in štiri noči smo bili zaprti v kleti, ker smo se bali, da nas bodo vse aretirali, saj nas je verjetno kdo prijavil, ker smo kristjani.«

Fundacija Meet Human je humanitarno akcijo v Afganistanu izvedla v sodelovanju z italijanskimi civilnimi in vojaškimi ustanovami. Družinam, ki so prišle v Italijo, pomagajo pri družbenem vključevanju, iskanju zaposlitve in izobraževanju.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.