Sinoda v središču papeževega srečanja s svetom kardinalov

Objavljeno: 24. 09. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Sinoda</strong> v središču papeževega <em>srečanja s svetom kardinalov</em>

Papež in člani sveta kardinalov so na zadnjem srečanju govorili o prihodnji škofovski sinodi, ki se bo začela v nedeljo, 10. oktobra, in bo namenjena sinodalnosti.

V sredo, 22. septembra, je potekalo srečanje papeža Frančiška s člani sveta kardinalov. Namenjeno je bilo prihodnjemu zasedanju škofovske sinode. Trajalo je skoraj dve uri in se odvijalo prek spleta.

Srečanja so se udeležili kardinali Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Sean Patrick O’Malley, Oswald Gracias in Fridolin Ambongo Besungu, iz Vatikana so se povezali kardinal Pietro Parolin in kardinal Giuseppe Bertello ter tajnik sveta Marco Mellino. Papež je srečanje spremljal prek spletne povezave iz Doma sv. Marte, kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža.

Po kratkem uvodnem nagovoru kardinala Maradiage, je Frančišek spregovoril o odprtju dela naslednje sinode o sinodalnosti. Povzel je dva svoja govora in ju označil kot osrednja za svoje razmišljanje o prihodnji sinodi. Gre za govor iz leta 2015 ob 50. obletnici ustanovitve škofovske sinode in govor, ki ga je preteklo soboto namenil vernikom rimske škofije. Papež je pojasnil, da v središču razmišljanja ni toliko poglobitev te ali one teme, temveč učenje načina, kako živeti Cerkev, kar je na vseh ravneh zaznamovano z medsebojnim poslušanjem in pastoralno držo, zlasti pred skušnjavami klerikalizma in togosti.

Kardinali so spregovorili o nekaterih vidikih, zaradi katerih je sinodalna pot v deželah, iz katerih prihajajo, še posebej potrebna, da bi premagali sektaštvo in strankarske interese. Naslednje srečanje bo potekalo decembra z osebno navzočnostjo udeležencev, če bodo to dopuščale zdravstvene razmere v svetu.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.