Kako moliti rožni venec z otroki

Objavljeno: 29. 09. 2021

|

Kategorije: Družina

Kako moliti <strong>rožni venec</strong> <em>z otroki</em>

Rožni venec je preprosta in že več stoletij stara molitev, ki se je ohranila vse do danes. Odrasle ponavljanje enih in istih besed pomirja in nam omogoča poglobljen odnos z Bogom in Marijo, medtem ko otroci pri tej molitvi pogosto zehajo in se dolgočasijo. Če želimo, da bodo otroci radi molili rožni venec, je pomembno, da ga prilagodimo njihovi starosti.

Pri mlajših otrocih je za začetek že dovolj, če (pri večerni molitvi), zmolimo eno zdravamarijo na dan. Pri  tem si lahko pomagamo z Marijinim kipcem oz. sliko, okrog katere bomo vsak dan postavili en kamenček (postavimo deset kamenčkov  perle za nizanje).

Vsak kamenček predstavlja eno zdravamarijo, ki nas počasi, z molitvijo, pripelje v Marjino varno naročje. Po desetem dnevu lahko kamenčke (perle) nanizamo na vrvico s križem in oblikujemo rožni venec. V mesecu oktobru lahko z molitvijo nadaljujemo tako dolgo, da si vsak član družine oblikuje svoj rožni venec ali pa si družina naredi skupen družinski rožni venec.

Z večjimi otroki že  lahko (pri večerni molitvi) zmolimo celo desetko rožnega venca in si tudi  izberemo en del rožnega venca (veseli, svetli, žalostni, častitljivi del). Pri tem je dobro, da ima vsak član družine svoj rožni venec. Če to ni možno, si  rožni venec podajamo iz roke v roko. Mi imamo na razpolago več rožnih vencev, tako si lahko vsak izbere svojega. Pred molitvijo z možem otrokom razloživa, kdo nam je rožni venec podaril oz., kje sva ga kupila in kakšni spomini naju vežejo nanj. Npr.: to je babičin rožni venec. Še zdaj jo vidim, kako je sedela v kuhinji in ga zvečer molila. Ali pa: ta rožni venec je poročno darilo gospe Nade. Preden nama ga je poklonila, je celega zmolila za naju, da bi bil najin zakon srečen.

Desetko rožnega venca lahko molimo na različne načine. V  družinah z mlajšimi otroki je dobro, da vsak član družine moli eno zdravamarijo »naprej«, drugi pa mu v zboru odgovarjajo (Sveta Marija,…).  Tako vsa družina v molitvi aktivno sodeluje in ji tudi lažje zbrano sledi. Ko so otroci večji, lahko sami molijo »naprej«, medtem ko jim starši odgovarjajo.

Če želimo, da bo molitev še bolj poglobljena, lahko pred vsako zdravamarijo oz. desetko izrečemo svoj molitveni namen. Npr. To zdravamarijo bomo zmolili za mojo prijateljico, ki je bolna; za pogum na tekmi, za potrpežljivost pri vzgoji otrok, … Na tak način otroci ne bodo doživljali molitve rožnega venca kot golo ponavljanje, temveč bo vsaka zdravamarija za njih konkretna in osebna, njihova molitev pa bo bolj zavzeta.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se pri takšni molitvi rado zgodi, da je kar naenkrat premalo jagod v eni desetki. Če se to zgodi, pričnite z novo desetko. A ni to bistvo rožnega venca?

 

dr. Iva Nežič Glavica

Fotografije v prispevku: Iva Nežič Glavica

Naslovna fotografija: Thérèse Westby, Unsplash

Obj.: Luka M.

Povej naprej.