Poziv za COP26: Hitri ukrepi za ozdravitev skupnega doma

Objavljeno: 05. 10. 2021

|

Poziv za COP26: <strong>Hitri ukrepi</strong> za <em>ozdravitev skupnega doma</em>

Dokument, ki so ga 4. oktobra podpisali papež Frančišek ter drugi verski voditelji in udeleženci srečanja »Vera in znanost: v pripravi na COP26«, poziva k dosegu ničelne stopnje neto emisij toplogrednih plinov ter izpostavlja pomembnost celostnega ekološkega izobraževanja. »Podedovali smo vrt: svojim otrokom ne smemo zapustiti puščave.«

Papež Frančišek, znanstveniki in verski voditelji iz različnih držav so 4. oktobra, v vatikanski Dvorani blagoslovov, podpisali skupni poziv udeležencem podnebne konference Združenih narodov, ki bo v Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra. Pozivajo k »hitremu, odgovornemu in skupnemu ukrepanju za zaščito, obnovo in ozdravitev našega ranjenega človeštva in doma, ki smo ga prejeli v oskrbo«.

»Potrebujemo okvir upanja in poguma. A prav tako potrebujemo spremenjeno zgodbo o razvoju. Podnebne spremembe so resna grožnja,« piše v skupnem pozivu srečanja »Vera in znanost: v pripravi na COP26«, ki je danes potekalo v Vatikanu. Podpisniki izjavljajo, da se zavzemajo za »skupne, a diferencirane podnebne ukrepe na vseh ravneh«. Doseči je treba ničelno stopnjo neto emisij toplogrednih plinov, pri čemer morajo bogatejše države prevzeti vodilno vlogo pri zmanjševanju lastnih emisij in financirati zmanjševanje emisij v revnejših državah. Vse vlade morajo sprejeti strategije, ki bodo omejile dvig povprečne svetovne temperature na 1,5 °C nad predindustrijsko ravnjo.

Vlade pozivajo, naj povečajo lastno prizadevanje in mednarodno sodelovanje, da bi se tako: »podprlo prehod na čisto energijo; sprejelo trajnostne prakse rabe zemljišč; preoblikovalo prehranske sisteme, da bi postali okolju prijazni in spoštljivi do lokalnih kultur; odpravilo lakoto; in spodbujalo trajnostne življenjske sloge ter vzorce potrošnje in proizvodnje«.

Podpisniki dokumenta izpostavljajo, da je pomembno doseči spremembo v odnosu do Zemlje in do drugih ljudi. Spodbujajo izobraževalne in kulturne ustanove, da okrepijo in dajo prednost celostnemu ekološkemu izobraževanju. Pomembno je aktivno sodelovanje v javnih razpravah o okoljskih vprašanjih ter sodelovanje z drugimi ustanovami pri gradnji trajnostnih, vzdržljivih in pravičnih skupnosti. Poudarjajo pomembnost zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida ter svoje skupnosti spodbujajo k trajnostnim življenjskim stilom.

»Prihodnje generacije nam ne bodo nikoli odpustile, če bomo zamudili priložnost za zaščito našega skupnega doma. Podedovali smo vrt: svojim otrokom ne smemo zapustiti puščave,« še piše v skupnem pozivu.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.