Sveti oče ustanovil Sklad za katoliško zdravstvo

Objavljeno: 07. 10. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Sveti oče ustanovil <strong>Sklad</strong> <em>za katoliško zdravstvo</em>

Papež Frančišek je s kirografom ustanovil Sklad za katoliško zdravstvo. Vodil ga bo predsednik Administracije za upravljanje imetja Apostolskega sedeža (APSA) Nunzio Galantino.

V dokumentu je zapisal, da z veseljem sprejema prošnjo, ki jo je prejel »z različnih koncev, za neposredno posredovanje Svetega sedeža v pomoč in podporo cerkvenim ustanovam, katerih edini namen je izboljšanje zdravja bolnikov in lajšanje njihovega trpljenja, tudi s sodelovanjem dobrotnikov, ki jim je posebej blizu skrb Cerkve za najšibkejše in pomoči potrebne,« ter s kirografom ustanavlja »Sklad za katoliško zdravstvo«. Njegov namen bo, kjer bodo za to pogoji, »nuditi ekonomsko podporo Cerkvenim zdravstvenim ustanovam, da bi se ohranila karizma ustanoviteljev, vključitev v mrežo podobnih struktur v Cerkvi ter s tem njihov izključno dobrodelni namen v skladu z družbenim naukom Cerkve.«

»V ta namen ustanavljam Sklad za katoliško zdravstvo kot cerkveno pravno osebo in civilno pravno osebo, ki je ustanova, povezana s Svetim sedežem, tako da lahko deluje pod njegovo vrhovno oblastjo in kot namenska družba Administracije za upravljanje imetja Apostolskega sedeža, ki bo poskrbela za njeno vodstvo ter za to, kar potrebuje za svoje delovanje.

Sklad za katoliško zdravstvo bodo urejali cerkveni zakoni in posebni predpisi, ki urejajo ustanove Svetega sedeža, poleg statuta, ki ga hkrati potrjujem.

Sklad bo vpisan na seznam ustanov, ki je naveden v statutu Sveta za ekonomijo, za njen nadzor in pooblastila pa bo odgovorno Tajništvo za ekonomijo.«

Iz Vatikana, 29. septembra 2021

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.