Papež Frančišek pisal otrokom iz Malečnika

Objavljeno: 22. 10. 2021

|

<strong>Papež Frančišek</strong> pisal <em>otrokom iz Malečnika</em>

V sredo, 20. oktobra 2021, je bila v Glaserjevem salonu župnije Sv. Petra pri Mariboru v Malečniku tiskovna konferenca, na kateri so predstavili lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška, ki ga je poslal otrokom v Malečniku. Na tiskovni konferenci so sodelovali: mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ravnateljica OŠ Malečnik Mateja Veltrusky, župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan, katehistinja Katja Kac Zupanič in udeleženec delavnice Maks Oskar Rajšp.

V župniji Sv. Petra pri Mariboru v Malečniku je letos poleti potekala otroška delavnica, ki jo je vodila katehistinja Katja Kac Zupanič. Otroci so si ogledali nov Glaserjev salon in galerijo umetniških del, nato pa so se tudi sami preizkusili v različnih umetniških tehnikah. Spoznavali so lik sv. Frančiška Asiškega in papeža Frančiška.

Sv. Frančišek je bil velik občudovalec stvarstva, papež pa nas s svojimi številnimi govori in pismi ves čas spodbuja k odgovornosti do narave in našega skupnega doma. V tem duhu so tudi otroci ustvarjali z naravnimi materiali. Barve za svoje mojstrovine so pridobili iz kave, kakava, rdeče pese, gozdnih sadežev in špinače.

Nastale so izredno lepe stvaritve, ki so jih otroci preko mariborskega nadškofa in apostolskega nuncija poslali papežu Frančišku v Vatikan.

Sredi meseca oktobra je Nadškofijo Maribor dosegla nepričakovana vest iz nunciature v Ljubljani, namreč, da je papež Frančišek otrokom iz Malečnika poslal zahvalno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. V njem je otrokom položil na srce, da drug drugega potrebujemo in da smo drug za drugega ter za naš skupni dom odgovorni. Papež je v svojem pismu izpostavil tudi misel, da so otroci s svojim poletnim srečanjem z Jezusom izraz Božje ljubezni do ljudi, še posebej do ubogih in majhnih ter do Zemlje.

Otroci malečniške župnije in osnovne šole, ki so sodelovali na poletni delavnici, so neizmerno veseli te posebne papeževe pozornosti. Še nikoli doslej ni kak papež poslal pisma v ta kraj, zato bo to pismo s papeževim podpisom in pečatom dobilo posebno mesto v župnijski pinakoteki, kjer bo na ogled širši javnosti kot posebno znamenje in pričevanje časa, v katerem živimo. Otrokom in njihovim prijateljem, staršem, učiteljem in katehetom papež ne pošilja le pozdravov, ampak spodbudo in vabilo, da lepoto srečanja z Jezusom delijo naprej, kajti lepote in veselja ne moreš zadržati samo zase.

 


 Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.