Papeževo voščilo patriarhu Bartolomejuob 30. obletnici izvolitve

Objavljeno: 26. 10. 2021

|

Papeževo<strong> voščilo patriarhu Bartolomeju</strong>ob <em>30. obletnici izvolitve</em>

Papež Frančišek je carigrajskemu ekumenskemu patriarhu Bartolomeju poslal voščilo ob 30-letnici njegove izvolitve. V sporočilu je spomnil na njuno bratsko prijateljstvo, prizadevanje za varovanje stvarstva in soočanje s sodobnimi izzivi ter na pot ekumenskega dialoga.

Njegovi svetosti Bartolomeju

Carigrajskemu nadškofu

Ekumenskemu patriarhu

»Milost vam in mir od njega, ki je, ki je bil in ki pride.« (Raz 1,4)

Dragi brat v Kristusu,

ob veselem dogodku 30. obletnice vaše izvolitve za carigrajskega nadškofa in ekumenskega patriarha, vam prisrčno voščim: Χρόνια πολλά! Ad multos annos!

Pridružujem se vam v zahvali Gospodu za številne blagoslove v vašem življenju in pri vaši službi v teh letih. Boga, od katerega prihaja vsak dar, prosim, naj vam podeli zdravje, duhovno veselje in obilje milosti, ki naj vam bodo v pomoč pri vsakem vidiku vašega plemenitega služenja.

S hvaležnostjo Bogu premišljujem o najini globoki osebni vezi, vse od začetka nastopa moje papeške službe, ko ste me počastili s svojo prisotnostjo v Rimu. Sčasoma je ta vez postala bratsko prijateljstvo, ki so ga gojila srečanja ne le v Rimu, ampak tudi v Fanarju, v Jeruzalemu, Assisiju, Kairu, na Lesbosu, v Bariju in Budimpešti. Kot je bilo ponovno jasno razvidno ob vaši udeležbi na dogodkih, ki so nedavno tega potekali v Rimu, kjer je bila vaša prisotnost še posebej pomenljiva, z vami delim razumevanje glede naše skupne pastoralne odgovornosti spričo nujnih izzivov, s katerimi se danes sooča celotna človeška družina.

Posebej zagotavljam svojo hvaležnost za vaše prizadevanje za varovanje stvarstva in za vaše razmišljanje o tej temi, iz katerega sem se veliko naučil in se še vedno učim. Ob izbruhu pandemije ter ob resnih zdravstvenih, socialnih in ekonomskih posledicah sta vaše pričevanje in nauk glede potrebe po duhovnem spreobrnjenju človeštva pridobila trajen pomen.

Poleg tega se vam iskreno zahvaljujem, da ste nenehno kazali pot dialoga, v dejavni ljubezni in resnici, kot edino možno pot za spravo med verniki v Kristusa ter za ponovno vzpostavitev njihovega polnega občestva. Z Božjo pomočjo je to pot, po kateri bomo zagotovo še naprej hodili skupaj, kajti bližina in solidarnost med našima Cerkvama sta nepogrešljiv prispevek k univerzalnemu bratstvu in socialni pravičnosti, ki ju človeštvo tako zelo potrebuje.

Z občutki globoke bratske naklonjenosti Vam, Vaša svetost, pošiljam bratski objem v ljubezni Gospoda Jezusa Kristusa.

Rim, sv. Janez v Lateranu, 22. oktober 2021

Frančišek

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.