Na Trgu sv. Petra razstava o okrožnici Laudato si’: Tudi umetnost ustvarja spremembe

Objavljeno: 03. 11. 2021

|

Na Trgu sv. Petra <strong>razstava o okrožnici Laudato si’</strong>: <em>Tudi umetnost ustvarja spremembe</em>

Od 31. oktobra do 8. novembra bo na Trgu svetega Petra na ogled razstava o okrožnici Laudato si’. Skupna pot za spodbujanje celostne ekologije ter zaščito stvarstva in ljudi, ki v njem živijo, je zares mogoča, pravita avtorja razstave.

Pod Berninijevimi kolonadami na Trgu svetega Petra se v nedeljo, 31. oktobra, odpira fotografska razstava, posvečena papeški okrožnici Laudato si’. Pod naslovom »Čustva za ustvarjanje spremembe« sta jo pripravila italijanska režiserka in pisateljica Lia Beltrami ter mladi fotograf Asaf Ud Daula, ki prihaja iz Bangladeša.

Razstava je nastala v okviru posebnega leta Laudato si’ in ob začetku delovanja platforme Laudato si’, sovpada pa tudi z začetkom konference ZN o podnebnih spremembah COP26. Do 8. novembra bo na ogled 26 fotografij, nameščenih na posebne lesene plošče, katerih material je bil pridobljen iz dreves, uničenih v neurju, ki je leta 2018 prizadelo gorsko območje Dolomitov in beneških Predalp. Ob koncu razstave je na ogled tudi video sporočilo papeža Frančiška, ki govori o spreobrnjenju k celostni ekologiji in univerzalnemu bratstvu, kar sta osrednji temi okožnic Laudato si’ in Fratelli tutti.

»Umetnost nas odpira v svetove različnih pogledov. Intepretacija, ki jo predstavljata avtorja te razstave, mladi fotograf musliman iz Bangladeša in režiserka katoličanka, nam ne kaže le tega, da je narava polna besed ljubezni, ampak tudi to, da lahko začnemo dialog s stvarstvom, našim skupnim domom, ter z našimi brati in sestrami, da bi pokazali bogato umetnost naših ekosistemov,« je dejal kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki je tudi pokrovitelj pobude.

Lia Beltrami pa je povedala, da je pomembno, »da umetnost v ljudeh ustvarja spremembe in dan za dnem dela tudi majhne korake v njihovi zavesti. Ko umetnost služi poslanstvu, prihaja do spreobrnjenja srca, ki ga od nas zahteva papež.« Dodala je, da je tako njo kot fotografa Asafa pretreslo sporočilo Laudato si’ in Fratelli tutti, zato sta začela s fotografijami in tudi s svojim življenjem »sporočati, da je skupna pot za spodbujanje celostne ekologije ter zaščito stvarstva in ljudi, ki v njem živijo, zares mogoča«.

 


Vir: Vatican News

Foto: posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.