Apostolska penitenciarija popolni odpustek podaljšala do konca novembra

Objavljeno: 05. 11. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Apostolska penitenciarija <strong>popolni odpustek</strong> podaljšala do <em>konca novembra </em>

Apostolska penitenciarija je 28. oktobra 2021 izdala odlok, s katerim se zaradi trenutnih razmer, ki so posledica pandemije COVID-19, popolni odpustek za verne rajne podaljša do konca meseca novembra 2021.

V odloku je navedeno, da je Apostolska penitenciarija prisluhnila prošnjam, ki jih je pred kratkim prejela od različnih pastirjev Cerkve, zaradi trenutnega stanja pandemije, potrjuje in podaljšuje za ves mesec november 2021 vse duhovne dobrine, ki so bile podeljene že 22. oktobra 2020, preko Odloka Prot. št. 791/20/I. V odloku so še zapisali, da »Iz obnovljene velikodušnosti Cerkve bodo verniki zagotovo črpali pobožne namene in duhovno moč, da bodo svoje življenje usmerjali po evangeljski postavi, v sinovskem občestvu in vdanosti svetemu očetu, vidnemu temelju in pastirju Katoliške cerkve«.

Kaj so odpustki?

Apostolska penitenciarija po posebnem pooblastilu njegove svetosti papeža Frančiška z veseljem odreja in odloča, naj letos v izogib zbiranjem tam, kjer bodo prepovedani:

a) popolni odpustek za vse, ki bodo obiskali pokopališče in molili za pokojne, čeprav samo v duhu, ki ga predpis določa samo za posamezne dneve od 1. do 8. novembra, se lahko prenese na druge dneve istega meseca vse do njegovega konca. Ti dnevi, ki jih posamezni verniki svobodno izberejo, so lahko med seboj tudi ločeni;

b) popolni odpustek 2. novembra, določen ob obhajanju spomina na vse verne rajne za tiste, ki pobožno obiščejo cerkev ali kapelo in tam zmolijo očenaš in veroizpoved, se lahko prenese ne samo na prejšnjo ali naslednjo nedeljo ali na dan Vseh svetih, ampak tudi na drug dan meseca novembra po svobodni izbiri posameznih vernikov.

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.