Odprtje novega razstavnega prostora v Vatikanski knjižnici

Objavljeno: 05. 11. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Odprtje novega <strong>razstavnega prostora</strong> v<em> Vatikanski knjižnici</em>

Vatikanska apostolska knjižnica bo dobila nov razstavni prostor, namenjen kulturi srečanja. Odprl ga bo papež Frančišek.

Papež Frančišek bo v petek, 5. novembra, ob 17. uri, obiskal Vatikansko knjižnico in odprl nov stalni razstavni prostor, v katerem bo ob tej priložnosti postavljena site-spicific intalacija, na ogled pa bodo dela sodobnega italijanskega umetnika Pietra Ruffa. Razstava ima naslov »Vsi. Človeštvo na poti«.

Odprtje novega razstavnega prostora, ki je bilo izvedeno s podporo dedičev ameriškega podjetnika in filantropa Kirka Kerkoriana, predstavlja novo poglavje v stoletni zgodovini poslanstva Vatikanske apostolske knjižnice. Razstava »Vsi. Človeštvo na poti« je povezana s papeževo okrožnico Fratelli Tutti in ponuja pot, ki se začne s umetniškimi kartografijami in prispe do utopičnih in alegoričnih zemljevidov.

Odprtje novega razstavnega prostora želi »podpirati kulturo srečanja«, kot pojasni bibliotekar in arhivist kardinal José Tolentino de Mendonça. Dodaja, da gre za »krepitev kulturne vloge Vatikanske knjižnice v sodobni umetnosti. »Od velike knjižnice se pričakuje prizadevanje za uresničitev tistega, kar papež Frančišek preroško imenuje kultura srečanja. Da bi knjige srečevale bralce, pri tem pa zasnovale izvirne poti. Da bi znanje, shranjeno kot spomin, lahko odgovorilo na vprašanja, ki nam jih postavlja aktualnost. Da bi s zgodovina srečala s sedanjostjo in odprla nove perspektive ne le o tem, kaj smo bili, ampak tudi o tem, kaj lahko postanemo.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.