Platforma Laudato si’: Vsi smo odgovorni, vsak lahko da svoj prispevek

Objavljeno: 17. 11. 2021

|

<strong>Platforma Laudato si’</strong>: <em>Vsi smo odgovorni</em>, vsak lahko da svoj prispevek

Od nedelje, 14. novembra, je na spletno platformo Laudato si’ mogoče vpisati pobude, povezane s papeško okrožnico o skrbi za skupni dom, kar je Frančišek naznanil tudi med nedeljskim opoldanskim nagovorom. O namenih platforme je za Vatican News spregovoril Joshtrom Kureethadam, koordinator za področje ekologije in stvarstva pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Krik revnih in krik zemlje je odmeval tudi na pred kratkim končanem srečanju o podnebnih spremembah Cop26 v Glasgowu, na kar je papež spomnil po nedeljski molitvi Angelovega češčenja in odgovorne na političnem in gospodarskem področju spodbudil, naj »nemudoma delujejo pogumno in daljnoročno«. Vse ljudi dobre volje pa je povabil k »dejavnemu državljanstvu v skrbi za skupni dom«. K temu prispeva tudi platforma Laudato si’, spletno središče, ki zbira, usmerja in usklajuje pobude na svetovni in lokalni ravni, ki jih navdihuje okrožnica o skrbi za stvarstvo.

Joshtrom Kureethadam je papežev poziv k sodelovanju sprejel z velikim veseljem ter izpostavil sovpadanje s svetovnim dnevom revnih. Krik revnih je namreč tesno povezan s krikom zemlje. Oba krika se je slišalo tudi v Glasgowu. »Znanost je jasna. Čas se izteka. Naši bratje in sestre, naši otroci že trpijo, zlasti v najrevnejših državah. Njihov krik je previdnostni,« je dejal Kureethadam in opozoril na papeževo vztrajanje pri »ekološkem državljanstvu«, ko pravi, da »moramo vsi prevzeti odgovornost« in da »vsak lahko prispeva svoj delež«.

Platforma Laudato si’ pomaga ravno k temu: da bi postali »ekološki državljani«. Platforma je odprta za vse, saj smo vsi povabljeni k skrbi za skupni dom. Prvi cilj je torej vključiti vse ljudi. Na dikasteriju so izbrali sedem kategorij: družine; župnije in škofije; šole in univerze; bolnišnice; podjetja in kmetije; organizacije, skupine in gibanja; verske ustanove. V ospredju je sedem ciljev iz okrožnice Laudato si’, ki kažejo smer proti celostni ekologiji: odgovor na krik Zemlje, odgovor na krik revnih, ekološka ekonomija, sprejetje preprostega življenjskega sloga, ekološka vzgoja, ekološka duhovnost in prizadevanje skupnosti.

Sicer pa platforma Laudato si’ deluje že od maja letos in je povezana z letom Laudato si’. Papež Frančišek je že takrat povabil k sodelovanju v projektu, da bi tako skupaj lahko ustvarili boljšo prihodnost. Kot je dejal v video sporočilu, lahko vsi sodelujemo, vsak s svojo kulturo in izkušnjami, vsak s svojimi pobudami in sposobnosti, da bi se Zemlja vrnila k svoji prvotni lepoti in da bi stvarstvo spet zasijalo v skladu z Božjim načrtom.

Joshtrom Kureethadam je še dejal, da je vpis na platformo odprt do 22. aprila 2022, ko bo potekal dan zemlje in sklenil: »Časa je malo, naši najranljivejši bratje in sestre ne morejo več čakati, a kar nam vliva upanje, je, da lahko delujemo in to skupaj ter se tako odzovemo na povabilo papeža Frančiška, naj se pridružimo platformi Laudato si’.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.