Comece: Potrebne so spremembe v javnih financah

Objavljeno: 22. 11. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong> Comece: </strong><em>Potrebne so spremembe v javnih financah</em>

Da bi se spodbudilo razpravo o pospeševanju sprememb v finančnem sektorju ter zmanjšalo negativne učinke socialnih napetosti in klimatske krize, je Comece izdal dokument z naslovom »Služiti skupnemu dobremu v času sistemske spremembe«.

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (Comece) je izdala dokument o etiki v sektorju javnih financ z naslovom »Služiti skupnemu dobremu v času sistemske spremembe«. Pripravila ga je delovna skupina pod vodstvom Paula Dembinskega, direktorja Observatorija za finance v Ženevi. Cilj dokumenta je »spodbuditi razpravo na evropski ravni o pospeševanju sprememb v finančnem sektorju, da bi zmanjšali negativne učinke socialnih napetosti in podnebne krize, ki se povečujejo zaradi sedanje pandemije covida-19«.

Kot je pojasnil generalni tajnik Comece, Manuel Barrios Prieto, gre za poziv, ki je namenjen evropskim institucijam ter tudi podjetjem in storitvam, univerzam in državljanom, da bi »v središče postavili skrb ter prispevali k skupni izgradnji skupnega dobrega«. Svetilnik, ki bi mu naj sledili, bi morali biti »skupno dobro kot merilo za ocenitev našega finančnega delovanja«.

S tega vidika in na podlagi krščanskega družbenega nauka se analizirajo različni izzivi, h katerim je treba pristopiti. Na primer večanje naložb v države s srednjimi in nizkimi dohodki, ki se spopadajo s pandemijo. »Edina kombinacija nujnih kratkoročnih zadev in dolgoročnih izzivov zahteva preudaren in pravičen dialog ter posluh za vse zainteresirane strani.« Dokument prav tako obravnava etični vidik kreditov, dolga in obresti ter preprečevanje prevelikega zadolževanja.

V ospredju pa je tudi pozornost, ki bi jo bančni in finančni trg moral imeti do najšibkejših, kar pomeni poskrbeti za vse zainteresirane strani. »Gre za povabilo, da bi presegli učinkovito tržno transakcijo ter spremenili vedenje posameznikov in podjetij, kar obsega stranko, dobavitelja, okolje in lokalno skupnost,« piše v dokumentu. Poudarjena je veljavnost ciljev ESG (okolje, družba, upravljanje), treh glavnih dejavnikov pri merjenju trajnostnosti odgovornih naložb.

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije je še naznanila, da se bo o priporočilih iz dokumenta razpravljalo na dogodku, ki je načrtovan na začetku leta 2022.

 


 

Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.