Papež sprejel udeležence tekme ekipe Svetovne romske organizacije in »papeževe ekipe«

Objavljeno: 22. 11. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež sprejel <strong>udeležence tekme</strong> <em>ekipe Svetovne romske organizacije in »papeževe ekipe«</em>

Papež Frančišek je v soboto, 20. novembra, sprejel udeležence in organizatorje prijateljske nogometne tekme med ekipama Svetovne romske organizacije in papeževe ekipe »Fratelli tutti«, ki bo potekala v nedeljo, 21. novembra, popoldne na stadionu za treninge Športne zveze Lacija.

Dragi romski prijatelji, dragi bratje in sestre!

Z veseljem sem sprejel predlog Svetovne romske organizacije, da bi odigrali nogometno tekmo tukaj v Rimu s »papeževo ekipo«, ki niso kardinali, torej z vatikansko postavo.

Dejansko ekipa, s katero boste in ne proti kateri boste jutri igrali, predstavlja stil športne navdušenosti, ki jo živijo s solidarnostjo in zastonjskostjo, z ljubiteljskim in vključujočim duhom. Skupaj boste igrali s kakšnim švicarskim gardistom, z duhovniki, ki delajo po pisarnah rimske kurije, z zaposlenimi v Vatikanu in nekaterimi njihovimi sinovi.

Na igrišču z majico, ki ima napis »Fratelli tutti« bo tudi mladi igralec z Downovim sindromom, ki pripada »posebnim olimpijcem«, in tudi trije migranti. Te, ki so prehodili pot zaznamovano s surovostjo in nasiljem do migranskega centra na grškem Lezbosu in zatem v Italiji, je sprejela Skupnost sv. Egidija in trenutno so v obdobju integracije. Hvala vsem, ki ste sprejeli, da pripadate »papeževi ekipi«! To je ekipa, v kateri ni preprek in v kateri je vključevanje nekaj preprosto normalnega. To je povsem jasno. Zahvaljujem se Papeškemu svetu za kulturo, kardinalu Ravasiju za to konkretno dejanje pričevanja v svetu športa, še zlasti preko »Vatikanske atletike«, ki vsak dan živi to poslanstvo preko služenja športnic in športnikov.

Dragi romski prijatelji, dobro poznam vašo zgodovino, vašo resničnost, vaše strahove in vaša upanja. Iz tega razloga s še posebno ljubeznijo spodbujam projekt »Brca izključevanju«, ki ga je začela rimska škofija, da ta tekma ne bi bila samo nek ločen dogodek. Pozdravljam msgr. Ambarusa, pomožnega škofa, ki se ukvarja ravno s pastoralo Romov, ob katerem so najstniki župnije sv. Gregorja Velikega v Magliani. Hvala tudi vam najstniki in vam voščim, ker vem, da boste jutri vi prvi prišli na igrišče za pripravljalno tekmo z vašimi sovrstniki iz Lacija. In hvala tudi društvu Lacij, ki vljudno in velikodušno gostuje in podpira to pobudo.

14. septembra letos sem v Košicah na Slovaškem obiskal skupnost Romov. Povabil sem jih, da preidejo od predsodkov k dialogu, od zaprtosti vase v integracijo. Potem ko sem prisluhnil pričevanjem nekaterih članov skupnosti, bolečim pripovedim, pripovedim odrešitve in upanja, sem vse spomnil, da »biti Cerkev pomeni živeti kot zbrani od Boga, čutiti se v življenju člani prvega moštva, pripadati isti ekipi«. Uporabil sem ravno te izraze, ki so vzeti iz nogometnega jezika in ki se zelo dobro skladajo z namenom vaše tekme. Preveč pogosto, sem rekel ljudstvu Romov v Košicah, so bili Romi predmet predsodkov in neusmiljenih sodb, izključujočih stereotipov ter obrekovalnih besed in dejanj. Zaradi tega smo vsi kot ljudje postali revnejši«.

Zaradi tega ima športni dogodek, ki ga boste udejanjili, velik pomen. Kaže namreč na to, da je integracija pot za mirno sobivanje. In vzgoja otrok je osnova tega. Dragi romski prijatelji, vem da na Hrvaškem prikličete v življenje številne športe pobude vključevanja in s tem pomagate k medsebojnemu poznavanju ter prijateljstvu. To je znamenje upanja, da se velike sanje otrok ne bodo razblinile ob naših pregradah. Otroci, vsi otroci imajo pravico, da brez ovir in izključevanja rastejo skupaj. In šport je eden od krajev srečanja in enakosti, ki lahko gradi skupnost preko mostov prijateljstva.

Zahvaljujem se vam za ta obisk! Lepo tekmo vam želim. Ni pomembno kdo bo dal več golov, kajti odločilni gol boste dali skupaj, gol zaradi katerega zmaga upanje in ki daje brco izključevanju. Hvala vsem!

 


Vir: Vatican News

Foto:Posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.