Papež škofom Latinske Amerike in Karibov: Poslušanje, dialog, ustvarjalnost

Objavljeno: 24. 11. 2021

|

Papež <strong>škofom Latinske Amerike in Karibov</strong>: <EM>Poslušanje, dialog, ustvarjalnost</EM>

Papež Frančišek se na udeležence cerkvenega zasedanja Latinske Amerike in Karibov, ki poteka v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, obrača s povabilom k poslušanju, ki vključuje dialog in razločevanje.

Poslanstvo, h kateremu spodbuja sinoda, se začne s poslušanjem ljudi in se pogumno odpira za nova obzorja, zapiše papež v sporočilu škofom Latinske Amerike in Karibov, ki so od 21. do 28. novembra zbrani v Mehiki na cerkvenem zasedanju, namenjenem sinodi leta 2023. Papež več kot tisoč škofov vabi k poslušanju, ki vključuje tudi dialog in razločevanje. Prav tako jih spodbuja k misijonarski ustvarjalnosti. Spomni na tri ključne besede, ki so del priprav na sinodalno zasedanje leta 2023: občestvo, soudeležba, poslanstvo.

Poslušanje, ki vključuje dialog in razločevanje

Škofje Latinske Amerike in Karibov so že na srečanju v Aparecidi leta 2007, ki se ga je v vlogi argentinskega nadškofa udeležil tudi papež, bili poklicani »biti učenci misijonarji«, ki »spodbujajo upanje« na poti proti guadalupskem jubileju 2031 in jubileju odrešenja 2033. Še prej pa bo potekala sinoda o sinodalnosti, ki namerava spremeniti nekatere strukture ter dati prostor in težo glasu vsem krščenim. Papež spodbuja k poslušanju, ki vključuje dialog in razločevanje, ter izpostavi, da »izmenjava mnenj olajša poslušanje Božjega glasu, da bi z Njim lahko slišali krik ljudstva, ter poslušanje ljudstva, da bi lahko v njem prepoznali Božjo voljo«, zlasti ko krik prihaja od pozabljenih.

Razlitje ustvarjalne ljubezni Svetega Duha

Drugi poudarek papeževega sporočila pa se nanaša na besedo »razlivanje«. Poleg molitve in dialoga, ki zahtevata »razločevanje v občestvu«, je prav tako pomembno »najti načine za premagovanje razlik, da ne bi prihajalo do razdorov in polarizacije«. Papež prosi Gospoda, da bi zasedanje škofov bilo izraz »razlitja ustvarjalne ljubezni Svetega Duha, ki nas spodbuja, da gremo brez strahu naproti drugim, in ki Cerkev opogumlja, da preko procesa pastoralnega spreobrnjenja postane še bolj evangelizacijska in misijonarska«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.