8. kateheza in video v Letu družine: Vzgoja otrok

Objavljeno: 08. 12. 2021

|

Kategorije: Družina

<strong>8. kateheza</strong> in <strong>video</strong> v Letu družine: <em>Vzgoja otrok</em>

Osma kateheza govori o vzgoji otrok. Ta je dobesedno vpisana v naravo družine in je poklicanost vsakega starša. Otrok potrebuje očeta in mamo. Vzgoja otrok za starše predstavlja velik izziv, ki mu pogosto niso sami kos. Prinaša pa tudi veliko lepih in izpolnjujočih trenutkov, polnih radosti.

V tej katehezi p. Frančišek skupaj z nekaterimi starši spregovori o tem, kako pomembno je otroka že od malih nog prinašati pred Boga, tako pri bogoslužju v cerkvi kot v družinski molitvi. Na ta način otrokom skupaj z vzgojo posredujemo tudi našo vero Vanj, od katerega prejemamo ljubezen, odpuščanje, tolažbo in moč. Današnji svet postavlja pred starše mnoge nove izzive, na katere morajo skupaj najti primerne odgovore. V času odraščanja je pomembna tudi primerna spolna vzgoja, ki predpostavlja odkrit in zaupljiv pogovor o čustvih, ljubezni, strasteh in predstavah. Končni cilj vzgoje je, da mladi dozorijo za osebno podaritev v ljubezni.

Osma kateheza vključuje naslednje teme:

  • Vzgajati za današnje izzive
  • Kristusu reči ‘da’
  • Vzgoja za čustveno življenje
  • Vzgoja v čakanju in spoštovanje telesa

Kateheza št. 8: Vzgoja otrok: poklicanost, izziv, veselje

 

Vabljeni k branju spodbude Radost ljubezni: Krepiti vzgojo otrok; Radost ljubezni, 7. poglavje – Krepiti vzgojo otrok, št. 259-290.

 

Luka M.

Foto: posnetek zaslona

 

Povej naprej.