Papež katoliškim pravnikom: Ščitite pravice najšibkejših

Objavljeno: 14. 12. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež <strong>katoliškim pravnikom</strong>: <em>Ščitite pravice najšibkejših </em>

»Katoliški pravniki so bolj kot kdaj koli prej poklicani, da potrdijo in zaščitijo pravice najšibkejših znotraj ekonomskega in socialnega sistema, ki se pretvarja, da vključuje raznolikosti, v resnici pa sistematično izključuje tiste, ki nimajo glasu,« je dejal papež med srečanjem s člani Zveze italijanskih katoliških pravnikov. Povod za avdienco je 70. nacionalni študijski kongres, ki poteka od 9. do 11. decembra na temo »Zadnji. Pravna zaščita šibkih subjektov«.

Sveti oče je v govoru spomnil na svoje zadnje apostolsko potovanje na Ciper in v Grčijo, med katerim je obiskal tudi begunsko taborišče na grškem otoku Lezbos ter med drugim spomnil, da »bi moralo spoštovanje oseb in človekovih pravic, zlasti na celini, ki te pravice spodbuja v svetu, biti vedno zaščiteno, dostojanstvo vsakega pa bi moralo biti postavljeno na prvo mesto« (Govor v Mitileni, 5. december 2021). A kot je dodal, smo še zelo daleč od tega spoštovanja.

»Zlorabe, nasilje, zanemarjanja in opuščanja le še povečujejo kulturo odmetavanja. In kdor nima zaščite, bo vedno odrinjen na rob družbe. Od vas kot katoliških pravnikov pa se pričakuje, da prispevate k spremembi smeri ter v skladu s svojimi pristojnostmi spodbujate ozaveščenost in občutek odgovornosti. Kajti tudi zadnji, nezaščiteni in šibki subjekti imajo pravice, ki jih je treba spoštovati in ne teptati. In to je klic, ki je neločljiv od naše vere.« Kot je pripomnil, ne gre za neko »prehodno moralico«, ampak za klic, ki je neločljivi del naše vere.

Jezus se je vedno obračal na zadnje

Sveti oče je navedel besede preroka Izaija, ki se nanašajo na Gospoda: »Nalomljenega trsta ne bo zlomil in tlečega stenja ne ugasil, zvesto bo delil pravico. Ne bo opešal in ne klonil, dokler ne vzpostavi pravice na zemlji in otoki ne dočakajo njegove postave.« Mesija, ki so ga napovedali preroki, ima v srcu pravico in pravičnost. Jezus Kristus se je med svojim zemeljskim poslanstvom z vsem, kar je bil, obračal na zadnje, da bi jih ozdravil in jim oznanil blagovest o Božjem kraljestvu.

Zanikati pravice pomeni zanikati človekovo dostojanstvo

»Katoliški pravniki so bolj kot kdaj koli prej poklicani, da potrdijo in zaščitijo pravice najšibkejših znotraj ekonomskega in socialnega sistema, ki se pretvarja, da vključuje raznolikosti, v resnici pa sistematično izključuje tiste, ki nimajo glasu,« je dejal papež. »Pravice delavcev, migrantov, bolnikov, nerojenih otrok, umirajočih in najrevnejših oseb so vse bolj zanemarjene in zanikane v tej kulturi odmetavanja. Kdor ni sposoben trošiti in porabljati, se zdi, da ni vreden ničesar. A zanikati temeljne pravice, zanikati pravico do dostojnega življenja, do fizične, psihološke in duhovne oskrbe ter do poštene plače pomeni zanikati človekovo dostojanstvo.« In to tudi vidimo, je pripomnil papež: »Koliko je delavcev, ki so – oprostite mi besedo – »porabljeni« za nabiranje sadja ali zelenjave, potem pa slabo plačati in nagnani, brez kakršne koli socialne zaščite.«

Vloga katoliškega pravnika

Na načelni ravni priznati in konkretno zagotavljati pravice, pri tem pa ščititi najšibkejše, je to, kar nas dela človeške. Sicer dovoljujemo, da nas obvladuje zakon močnejšega, in dajemo prosto pot zlorabam. In to je po papeževih besedah razlog, da priznanje pravic najšibkejšim osebam ne izvira iz vladnega dodeljevanja. »Katoliški pravniki ne zahtevajo uslug v imenu revnih, ampak odločno razglašajo tiste pravice, ki izvirajo iz priznanja človekovega dostojanstva. Vloga katoliškega pravnika, ne glede na delo, ki ga opravlja kot svetovalec, odvetnik ali sodnik, je torej prispevati k zaščiti človekovega dostojanstva najšibkejših ter potrjevati njihove pravice. Na ta način prispeva k potrditi človeškega bratstva in k temu, da se ne iznakazi Božje podobe, ki je vtisnjena v vsako osebo.«

Pravice šibkih niso šibke pravice

Sveti oče je ob koncu govora spomnil na kardinala Dionigija Tettamanzija, ki je rad ponavljal, da »pravice šibkih niso šibke pravice«. »Na vas je,« je izpostavil papež, »da jih odločno potrjujete in pametno zaščitite ter tako sodelujete pri gradnji bolj humane in pravičnejše družbe.«

»Marija, ki jo danes častimo kot Devico tišine in poslušanja v sveti hiši v Loretu, in sveti Jožef, pravični mož, naj vas podpirata pri vašem delu. Prav tako naj vam je v navdih blaženi Rosario Livantino. Tudi jaz vas spremljam s svojo molitvijo in blagoslovom. In lepo prosim, molite zame,« je še dejal papež.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.