70 let Caritas Internationalis: Vedno blizu ubogim

Objavljeno: 15. 12. 2021

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>70 let</strong> Caritas Internationalis: <em>Vedno blizu ubogim</em>

Mineva 70 let od ustanovitve Caritas Internationalis. Na okroglo obletnico je med nedeljskim nagovorom, 12. decembra 2021, spomnil papež Frančišek: »Vabim vas, da nadaljujete svojo službo s ponižnostjo in ustvarjalnostjo, da bi dosegli najbolj odrinjene in pospeševali celostni razvoj kot protiutež kulturi odmetavanja in brezbrižnosti.«

Caritas Internationalis je nastala 12. decembra 1951 na željo papeža Pija XII. z namenom, da bi priskočila na pomoč v težkih humanitarnih razmerah, ki so se pojavile ob koncu druge svetovne vojne, in pomagala žrtvam konflikta. Konfederacija nacionalnih Karitas, ki se je s prvotnih 13 povečala na današnjih 162, je v teh sedemdesetih letih obstoja vedno bolj širila obseg in področja svojega delovanja. Kot na začetku tako tudi danes je v središču konkretno pričevanje o dejavni ljubezni, da bi osebe, predvsem najranljivejše, lahko doživele usmiljeno ljubezen Boga.

Skupaj za boljši jutri

Sicer pa  je 13. decembra, na Papeški univerzi Urbaniana potekala konferenca na temo: »Sedemdeset let boja proti revščini«, med katero se je začela nova svetovna kampanja z naslovom »Vsi skupaj – delujmo danes za boljši jutri«.  K sodelovanju v kampanji je pozval tudi papež.

Ves čas biti blizu ubogim

Monsinjor Pierre Cibambo, ki je duhovni asistent pri Caritas Internationalis, je za Vatican News dejal, da sveti oče vabi, naj postanemo »orodje Cerkve, katere naloga je evangelizacija in oznanjevanje evangelija«, to pa pomeni »oznanjati Božjo besedo« in »služiti ubogim, kar je bistvenega pomena«. Papeževe besede so »spodbuda za nadaljevanje te poti po vsem svetu, kar je sestavni del poslanstva Cerkve«.

Caritas Internationalis ima danes 162 nacionalnih Karitas, ki delujejo v več kot 200 državah. Priznana je kot druga najpomembnejša humanitarna organizacija za Rdečim križem. Prisotni so v župnijah in škofijah na nacionalni in mednarodni ravni, kjer pričujejo, se odzivajo na izredne razmere, spremljajo skupnosti, si prizadevajo izboljšati njihove življenjske pogoje, je pojasnil Cibambo in dodal, da je to tudi »poslanstvo Cerkve po vsem svetu«. Povedal je še, da sta papeški okrožnici Laudato sì in Fratelli tutti kompas za Caritas Internationalis, saj ekološka in socialna kriza predstavlja velik izziv v današnjem svetu.

 


 Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.