Božična devetdnevnica za otroke – sob. 18. 12. – Voda

Objavljeno: 17. 12. 2021

|

Kategorije: Družina

<strong>Božična devetdnevnica</strong> za otroke – sob. 18. 12. – <em>Voda</em>

V tistih časih, ko sta Marija in Jožef potovala v Betlehem, ljudje v hišah še niso imeli pip, ki bi jih odprli, kadar bi hoteli imeti vodo. Vzeli so vedra, šli k vodnjaku in tam zajeli vodo. To so večinoma delale žene in dekleta, ker so imeli možje druga opravila. Po vodo so morale kar pogosto in tako so se pri vodnjaku srečavale, se pogovarjale in si povedale, kaj je novega.

Nekega večera je deklica, ki ji je bilo ime Ruta, vzela vedro, da bi šla k vodnjaku. Ko pa je stopila iz hiše, je na nebu opazila zvezdo, ki se je svetila bolj kot druge zvezde in celo bolj kakor luna. Deklica je začudeno obstala. Gledala je in pozabila, da se je namenila iti po vodo. Razmišljala je, kaj pomeni ta sijoča zvezda, kakršne ni videla še nikoli.

Potem pa jo je zazeblo v roke in spomnila se je, da mora po vodo. Prijela je vedro in se napotila k vodnjaku. Pri vodnjaku ni bilo nikogar. Druge deklice so že odšle domov. Ruta je navezala vedro na verigo, da bi ga spustila v globino. Toda spet se je začela obotavljati. Gladina vode se je zaradi zvezde, ki se je zrcalila v vodnjaku, bleščala, kot bi bila iz zlata.

»Kako se sveti,« je tiho rekla Ruta.

Vedro je previdno spustila v globino, da ne bi razburkala svetlikajoče se vode. Ko pa je vedro potegnila kvišku, se je začudila še tretjič: tudi voda v vedru se je zlato bleščala. Zvezda z neba je odsevala povsod. Deklica je pomočila prst v vodo in jo poskusila. Okus je imela tak kot vedno.

Ruta je snela vedro z verige in kolikor je mogla hitro nesla vodo domov. Takoj ko je odprla vrata, je zaklicala: »Babica, poglej, kaj je v vedru.«

Babica se je nasmehnila. Tudi ona je skozi okno že opazila svetlečo zvezdo. Rekla je: »Le kakšna luč je to, ki začenja svetiti po svetu?«

Potem je pogledala Ruto in nadaljevala: »Tudi v tvojih očeh je že začela žareti. Skrbno pazi nanjo.«

Novica o zlati vodi se je hitro razvedela po vasi in ljudje so tekli, da bi jo zajeli. Voda je ohranjala svoj sijaj, dokler se v Betlehemu ni rodil Božji otrok. Zvezda, voda in novica o rojstvu pa so v ljudeh vžigali novo upanje in veselje.

 

Po predlogi Georg Dreißing: Zvezdica v svetilki napisala Alenka Klemenc

Foto: Justin W, Unsplash

Obj.: Luka M.

Povej naprej.