Papež med krstom: Naloga staršev in botrov je, da ohranjajo krščansko identiteto otrok

Objavljeno: 10. 01. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor, Vera

Papež <strong>med krstom</strong>: <em>Naloga staršev in botrov je, da ohranjajo krščansko identiteto otrok </em>

»Danes obhajamo Gospodov krst.« S temi besedami je papež Frančišk začel homilijo 9. januarja, na nedeljo Jezusovega krsta pri sveti maši v sikstinski kapeli, med katero je krstil 16 otrok: 7 dečkov in 9 deklic. Staršem in botrom je sveti oče poudaril, da bodo otroci pri krstu »prejeli krščansko identiteto in vaša naloga je, da ohranjate to krščansko identiteto«.

Zelo lepa bogoslužna pesem je za današnji praznik, ki pravi, da je izraelsko ljudstvo hodilo k Jordanu bosih nog in duše, to je z dušo, ki je hotela, da jo omoči Bog, torej ki ni imela nobenega bogastva, imela pa je žejo po Bogu. Ti otroci so prišli sem prav tako z »boso dušo«, da bi prejeli Božje opravičenje, Jezusovo moč, moč, da gredo lahko v življenju naprej, da bi prejeli krščansko identiteto. In to zelo preprosto. Vaši otroci bodo danes prejeli krščansko identiteto. Vi očetje in botri morate ohranjati to identiteto. Vaše delo med vašim življenjem je, da ohranite identiteto vaših otrok. Delo za vsak dan je, da jim omogočite rasti z lučjo, ki jo bodo danes prejeli. Samo to sem hotel reči. Današnje sporočilo je, da ohranite krščansko identiteto, ki ste jo danes prinesli, da jo bodo prejeli vaši otroci.

Glede obreda, malce dolg je in otroci se počutijo čudno v tem prostoru, ki ga ne poznajo. Prosim vas, oni so protagonisti tega obreda. Poskušajte napraviti, da jim ne bo pretoplo. Odstranite jim stvari, da se bodo čutili doma. Če so lačni,  jih tukaj mirno pred Gospodom podojite. Ni problema. In če vpijejo, pustite jih vpiti, saj imajo duha skupnosti, lahko bi rekli »duha orkestra«, duha tega, da so skupaj in dovolj je, da eden začne in vsi bodo postali glasbeniki in vse takoj preraste v orkester. Čisto mirno jih pustite jokati, naj se čutijo svobodne in da jim ni preveč toplo in če so lačni, da ne bodo več lačni. Tako, s tem mirom nadaljujmo z obredom in ne pozabite: Prejeli bodo krščansko identiteto in vaša naloga je, da ohranjate to krščansko identiteto. Hvala.

 


Vir: Vatican News

Foto: posnetek zaslona

Obj.: M. B.

Povej naprej.