Srečanje v Firencah: K problemom Sredozemlja pristopiti skupaj

Objavljeno: 14. 02. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Srečanje v Firencah: <strong>K problemom Sredozemlja</strong> <em>pristopiti skupaj</em>

Od 23. do 27. februarja bo v Firencah potekalo srečanje škofov in županov Sredozemlja. Prvi dan bo navzoč tudi italijanski premier Mario Draghi, sklepne svete maše, ki jo bo daroval papež Frančišek, pa se bo udeležil državni predsednik Sergio Mattarella.

Srečanje v Firencah, ki so ga predstavili v četrtek, 10. februarja, v Rimu, želi poudariti pomen povezovanja cerkvene in civilne stvarnosti na področju sodelovanja, dialoga in mirnega sobivanja. Udeležili se ga bodo škofje in župani iz dvajsetih držav, ki ležijo ob Sredozemlju. Izhodiščna podlaga razprav bosta papeževa okrožnica Fratelli tutti in sinoda. Podoben dogodek je potekal že leta 2020 v Bariju.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je na predstavitvi dejal, da obstajajo »nujni problemi«, ki se nanašajo na območje Sredozemlja in h katerim je treba pristopiti skupaj. »Skupno dobro ni pomemben gradnik samo za obalne narode, ampak za vso človeško družino,« je zatrdil. Izpostavil je geopolitično edinstvenost Sredozemlja, ki je stičišče treh celin in tudi »talilni lonec, ki združuje probleme vsega sveta«. Od srečanja v Firencah se zato pričakuje, da bo dalo zrele razprave in konkretna dejanja, ki bodo dolgoročna in bodo prestopila meje Evrope ter vplivala na vest državnih voditeljev.

Na programu so med drugim okrogle mize in razprave o pravicah in dolžnostih, namenjene verskim skupnostim v Firencah. 25. februarja bo potekala molitev v spomin mučencev in pričevalcev vere in pravičnosti. 26. februarja je načrtovano zasedanje škofov in županov, po javni razpravi pa bodo podpisali Firenško izjavo. Papež Frančišek bo v Firence prispel v nedeljo, 27. februarja. Sestal se bo s škofi in župani, na programu pa je tudi srečanje z družinami prebežnikov in beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Ob koncu bo še daroval sveto mašo v firenški baziliki Svetega križa.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.