Burkina Faso: skrajneži napadli malo semenišče in povzročili škodo

Objavljeno: 15. 02. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Burkina Faso</strong>: skrajneži <em>napadli malo semenišče</em> in povzročili škodo

Islamski skrajneži so napadli malo semenišče v Burkini Faso, poškodovali razpelo in grozili s smrtjo. Požar, ki so ga zanetili, je povzročil veliko materialne škode.

Organizacija »Pomoč Cerkvi, ki trpi« je sporočila, da je v noči z 10. na 11. januar 2022 prišla do še enega protikrščanskega napada v afriški državi Burkina Faso. Tokrat je bilo prizorišče malo semenišče v kraju Bougui na jugovzhodu države. Storilci so grozili s smrtjo ter povzročili veliko materialne škode.

Približno trideset oboroženih vojakov se je okoli 20. ure z motorji pripeljalo pred semenišče in za dobro uro zasedlo zgradbo. Zažgali so dve spalnici, učilnico in vozilo. Preden so zapustili semenišče, so napadalci ukradli drugo vozilo in semeniščnikom zagrozili s smrtjo, če ne bodo zapustili semenišča. Poškodovali so razpelo in vzklikali, da nočejo več videti križev. Zagrozili so, da se bodo vrnili in pobili vse, ki ne bodo zapustili zgradbe.

Malo semenišče v Bouguiju obiskuje 146 mladih semeniščnikov, zanje pa skrbi sedem vzgojiteljev. Trenutno so se vrnili na svoje domove. V podeželskem kraju Bougui vlada velik strah, mnogi prebivalci pa so začeli zapuščati svoje domove.

Papeški sklad »Pomoč Cerkvi, ki trpi«, ki semenišče tudi podpira, prosi za molitev za semeniščnike, vzgojitelje in prebivalstvo Burkine Faso na splošno. V državi so se v zadnjih letih povečali napadi s strani Alk Kaide in samooklicane Islamske države. Po državnem udaru, s katerim je bil prejšnji mesec strmoglavljen predsednik Kaborè, je ustavni svet za predsednika razglasil podpolkovnika Sandaoga Damibo, ki je poudaril nujno vzpostavitev varnosti v državi. Tudi krajevni škofje so oblasti pozvali, naj se odzovejo na pričakovanja ljudi ter zagotovijo varnost, pravičnost in trajni mir.

Samo v letu 2019 je bilo napadenih več cerkva, v gozdu pa so našli truplo duhovnika. Škof v Ouahigouyi Justin Kientega je razloge za te napade povezal s poskusi  skrajnih islamistov, da »izzovejo konflikt med verstvi v državi, kjer so kristjani in muslimani vedno mirno živeli skupaj«. V Burkini Faso je približno 60 odstotkov prebivalcev muslimanov, 23 odstotkov kristjanov, večinoma katoličanov, 15 odstotkov pa jih je povezanih s tradicionalnimi verovanji.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.