Srečanje škofov in županov v Firencah: Sredozemlje kot meja miru

Objavljeno: 22. 02. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Srečanje škofov in županov</strong> v Firencah: <em>Sredozemlje kot meja miru</em>

Firence se pripravljajo na mednarodno srečanje škofov in županov, ki bo potekalo od 23. do 27. februarja 2022 pod naslovom Sredozemlje kot meja miru (Mediterraneo frontiera di pace). Organizira ga Italijanska škofovska konferenca (CEI). Udeležilo se ga bo približno 60 škofov in 60 županov mest iz dvajsetih držav, ki ležijo ob Sredozemskem morju. Sklepno sveto mašo bo daroval papež Frančišek.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se bodo dogodka udeležili mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK msgr. Alojzij Cvikl, upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek ter kot predstavniki laikov zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije.

Osnovni namen srečanja v Firencah je vzpostaviti dialog med glavnimi mesti, ki se nahajajo na sredozemskem območju, ter spodbujati in vlagati v različne pobude, ki podpirajo sodelovanje in mir. Sredozemlje, ki je križišče med zahodnimi in vzhodnimi civilizacijami, med severom in jugom sveta, lahko ponovno postane kulturni most, kot je to bilo v prejšnjih pomembnih zgodovinskih obdobjih.

Podpredsednik Italijanske škofovske konference, msgr. Antonino Raspanti, je izjavil, da bo tema mest in življenja v mestih povezana s temeljnimi vprašanji, ki se nanašajo na »ljudi v stiski in na skrb zanje, soobstoj pluralnosti verstev in kultur, potrebo po medsebojnem priznanju, sodelovanju med različnimi stvarnostmi v mestih«. V ospredju bodo tudi »ekološke razmere in neravnovesja, ki so vzrok migracij in povzročajo hudo rano, kar so smrtne žrtve, spopadi in nasilje«. Škofje pa bodo prav tako pristopili k vprašanju, »kakšne pravice in dolžnosti imajo krščanske skupnosti v mestih, da bi prispevale k skupnemu dobremu in miru«.

Srečanje Sredozemlje kot meja miru v Firencah je nadaljevanje prvega dogodka te vrste, ki se je leta 2020 odvijal v italijanskem Bariju. Letos je v ospredju tudi spomin na firenškega župana Gioria La Piro, ki je pred skoraj sto leti v Firencah že gostil t. i. Sredozemske pogovore.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je izrazil hvaležnost za nadaljevanje razprav iz Barija z namenom, da »bi Sredozemlje, ki je veliko Tiberijsko jezero abrahamske družine, zares bilo znamenje miru, še posebej v tako dramatičnih razmerah, kot jih doživljamo zdaj«. Omenil je Ukrajino, ki s Sredozemljem ni neposredno povezana, ampak prek Črnega morja, ter spomnil na La Piro, ki je govoril, da »je Sredozemlje vse do Urala, saj to morje obsega tri celine in več kot dvajset narodov«. »Sredozemlje je resnično velika meja miru, ki mora ponovno združiti vso Abrahamovo družino,« je izjavil kardinal Bassetti. »Smo v trenutku globoke krize, tudi zaradi dogajanja v Ukrajini. Z vidika Božje previdnosti je to naše delovanje za mir še toliko bolj potrebno.« Izpostavil je, da srečanje povezuje škofe in župane: škofje bodo spregovorili o posledicah  oznanjevanja evangelija, župani pa bodo predstavili konkretne razmere narodov, ki jih zastopajo. »Verjamem,« je še dejal, »da je soočenje med škofi in župani, ki ga bo povzel papež, previdnostni trenutek, ki presega Firence in Sredozemlje.«

Med mnogimi pomembnimi udeleženci srečanja, ki se bo odvijalo na več prizoriščih, bo italijanski premier Mario Draghi, ki bo govoril že v sredo, 23. februarja. V petek bodo  udeležence nagovorili: Romano Prodi, nekdanji predsednik Evropske komisije, Antonio Vitorino, generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije, Filippo Grandi, visoki komisar ZN za begunce, Zsuzsanna Jakab, namestnica generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije, in drugi. V soboto bodo škofje in župani podpisali Firenško izjavo, katere osrednja tema bo dialog med kulturami ob Sredozemskem morju. Papež Frančišek bo v Firence prispel v nedeljo, 27. februarja. Najprej se bo sestal s škofi in župani, na programu pa je tudi srečanje z družinami prebežnikov in beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Ob koncu bo še daroval sveto mašo v firenški baziliki Svetega križa, ki se je bo udeležil italijanski predsednik Sergio Mattarella.

V pričakovanju srečanja je firenški župan Dario Nardella dejal, da »če danes pogledamo Sredozemlje, vojne, gospodarske krize, podnebne spremembe, smrtne žrtve, do katerih je prišlo med poskusi prihoda v Evropo, ne moremo ne govoriti o spes contra spem (upanje proti upanju). Od Evrope moramo zahtevati, da je bolj prisotna, močna in pozorna, kot je bila doslej.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.