Babilonski kaldejski patriarhat odslej Bagdadski kaldejski patriarhat

Objavljeno: 23. 02. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Babilonski kaldejski patriarhat</strong> odslej <em>Bagdadski kaldejski patriarhat</em>

Papež Frančišek je sprejel odločitev kaldejske sinode, da se Babilonski kaldejski patriarhat preimenuje v Bagdadski kaldejski patriarhat.

Odločitev, da se Babilonski kaldejski patriarhat preimenuje v Bagdadski kaldejski patriarhat, je bila sprejeta med kaldejsko sinodo, ki se je odvijala avgusta 2021 v Bagdadu. Prošnjo za odobritev je papežu posredoval kaldejski patriarh, kardinal Raphaël Louis I. Sako.

Kot so pojasnili na patriarhatu, je ime »babilonski« bilo zamenjano, ker ni zadostnih zgodovinskih dokazov, ki bi patriarhat povezovali z Babilonijo. Babilonija je bila glavno mesto Babilonskega cesarstva, »nikoli pa ni bila sedež škofije ali patriarhata«. Od združitve z Rimom leta 1553, je patriarh imel naziv »patriarh kaldejske Cerkve«, njegov sedež pa je skozi stoletja bil v več mestih: Diyarbakir, Sa’rad, Jazira, Mosul in nazadnje Baghdad, kjer se nahaja danes. Imenu je naziv »babilonski« dodal patriarh  Youssef III. šele leta 1724, ki je imel sedež v Diyarbakiru, današnji Turčiji, vendar brez neke cerkvene podlage.

Sedež Kaldejskega patriarhata torej nikoli ni bila Babilonija in ker se trenutno nahaja v Bagdadu je sinoda sprejela odločitev, da se preimenuje v Bagdadski kaldejski patriarhat. Gre za odločitev, ki je rezultat dolge prenove kaldejske Cerkve, na kateri ostaja pozorna na ohranitev svoje avtentične dediščine.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.