Cerkev v Ukrajini ostaja ob trpečem prebivalstvu tudi s pomočjo papeškega sklada »Pomoč Cerkvi, ki trpi«. V naslednjih dneh bodo tamkajšnjim škofijam nakazana sredstva v višini en milijon 170.000 evrov.

Papeški sklad »Pomoč Cerkvi, ki trpi« bo Ukrajini pomagal z 1.170.000 evrov pomoči. Denar je namenjen dvaindvajsetim iniciativam, ki jih bosta izvajali ukrajinska grkokatoliška Cerkev in rimokatoliška Cerkev predvsem na območju vzhodne Ukrajine, in sicer v eksarhatih Harkov, Doneck, Odesa in Krim ter škofijah Harkov-Zaporožje in Odesa-Simferopol. Del denarja je namenjen zahodnemu delu Ukrajine, predvsem mestu Lutsk, skozi katerega gre veliko razseljenih Ukrajincev, ki pred konflikti bežijo proti Poljski.

Sredstva bo vsak škof razdelil glede na potrebe, ki jih bodo sporočili duhovniki, posvečene osebe in verniki. Nekateri med njimi vodijo sirotišnice, domove za starejše ali zavetišča za matere samohranilke. Sicer pa se vsem razseljenim osebam zagotavlja tako materialna kot duhovna podpora.

V prihodnjih dneh bo organizacija »Pomoč Cerkvi, ki trpi« denar nakazala še drugim škofijam, eparhijam in eksarhatom: 17 škofijam ukrajinske grkokatoliške Cerkve in 7 škofijam katoliške Cerkve rimskega obreda.

»Pomoč Cerkvi, ki trpi« bo še naprej organizirala redno zbiranje sredstev, ki bodo namenjena preskrbi duhovnikov in redovnic. Financiralo se bo še štiri nujne projekte za preprečevanje covida-19 in zdravljenje okuženih bolnikov.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.