Ukrajina: Most solidarnosti Cerkve, ki kljub nevarnosti rešuje na tisoče otrok

Objavljeno: 09. 03. 2022

|

<strong>Ukrajina</strong>: <em>Most solidarnosti Cerkve</em>, ki kljub nevarnosti rešuje na tisoče otrok

Kljub negotovi situaciji glede humanitarnih koridorjev Karitas-Spes Ukrajina in lokalne župnije organizirajo evakuacijo prebivalcev. Gre za tisoče mladoletnikov, med katerimi je veliko sirot, ter njihovih mater, ki jih nato premestijo v druge evropske države, kjer mreže katoliške Cerkve zagotavljajo sprejem in zaščito.

Do sedaj so na varno prepeljali že več kot milijon in pol beguncev iz Ukrajine. Združeni narodi so to množično izseljevanje opisali kot najhitrejše v Evropi v času po drugi svetovni vojni.

Centri Karitas

Delavci ukrajinske grškokatoliške Cerkve sodelujejo pri premestitvi več tisoč mater z otroki z območij spopadov v zahodne regije Ukrajine, ki mejijo na države Evropske unije. V krajih Ivano-Frankivsk in Pulmo sta bila vzpostavljena dva sprejemna centra, iz katerih otroke in matere nato pošljejo v različne evropske države.

Grynevych: evakuacija otrok in mater

Izvršni direktor Karitas-Spes Ukrajina, duhovnik Venceslao Grynevych, je v intervjuju za Vatican News razložil, kako poteka njihovo delo ter kako te razmere doživljajo otroci: »Zdi se mi, da je situacija enaka za vse Ukrajince – zelo nevarna. Organiziramo številne evakuacije mater in otrok z vojnih območij in v enem od naših centrov imamo več kot 200 otrok. Skupaj s Karitas na Poljskem in Slovaškem smo vzpostavili logistični sistem za njihov prevoz: z vlaki, avtobusi, osebnimi avtomobili, odvisno od potreb in ogroženosti evakuacijskega območja. Humanitarni koridorji niso zagotovljeni, zato večkrat obstaja veliko tveganje. Veliko mladoletnikov je še na vojnih območjih in na Karitas vsak dan prihajajo številne prošnje za pomoč.«

Strah otrok. Še vedno slišijo bombe in sirene

»Vidi se, da je te otroke strah. Po tem, ko so bili en teden v zakloniščih, so prestrašeni in se ne odmaknejo od svojih mater, one pa so vedno s telefoni v rokah, da dobijo novice o možeh, ki so ostali doma ali se borijo na fronti. Karitas organizira tudi didaktične dejavnosti, imamo animatorje in strokovne sodelavce, ki nudijo psihološko in duhovno pomoč tem družinam.«

Sprejem v škofiji Rimini

Tudi v Italijo je že prišlo več tisoč otrok in mater. Iz ukrajinskega centra Karitas Ivano-Frankivsk je v soboto v cerkev svetih Apolinarija in Pija V. v škofiji Rimini prišlo 12 otrok, 10 izmed njih je sirot. Za njihov sprejem je poskrbel ukrajinski duhovnik Vladimir, ki je direktor Karitas katoliškega eksarhata Ukrajincev, ki bivajo v Italiji. Povedal je, da pet dečkov in sedem deklic gostijo frančiškani, vendar pa si tudi župan in celotna krajevna skupnost prizadevajo, da bi jim zagotovili sprejem in jim pomagali pri integraciji. Otroci so bili dolgo v šoku in še vedno slišijo žvižganje bomb in zvok siren. Številne družine so izrazile pripravljenost, da bi jih sprejele, vendar pa bodo besedah direktorja Karitas za zdaj ostali vsi skupaj, saj tako lažje poskrbijo za njihove potrebe. Vključili so se že v tamkajšnjo ukrajinsko skupnost in so v nedeljo sodelovali pri bogoslužju. Različne ustanove, skupnosti in družine so izkazale veliko solidarnost. V prihodnjih dneh se bodo srečali z županom in drugimi pristojnimi organi, da bi tem otrokom zagotovili šolanje. Poleg tega so že prejeli predloge različnih organizacij, da bi jih vključili v družbeno strukturo, sodelujejo s skavti in z drugimi združenji, ki bodo zanje organizirali različne dejavnosti, da bi jim zagotovili malo vedrine.

 


Vir: Vatican News

Foto: Caritas Poljska

Obj.: M. B.

Povej naprej.