Kardinal Krajewski: V Ukrajino prinašam orožja molitve, posta in miloščine

Objavljeno: 11. 03. 2022

|

Kardinal Krajewski: <strong>V Ukrajino prinašam</strong> <em>orožja molitve, posta in miloščine</em>

Papežev elemozinjer, kardinal Konrad Krajewski, ki se je včeraj nahajal v Lvovu, se podaja v notranjost Ukrajine. »Do koder bo mogoče priti,« kot je dejal v pogovoru za ukrajinsko lokalno televizijo Zhyve.tv. Povedal je, da prinaša orožja evangelija: molitev, post in miloščino.

Kardinal Konrad Krajewski, ki je v Lvovu vodil tudi molitveno bogoslužje, pove, da je zelo pomembno biti navzoči v tej mučeni državi, ker je »navzočnost prvo ime za ljubezen«. »Poleg moralne pomoči in vere, ki ju imamo s sabo, prinašamo tudi upanje, da bomo prišli ven iz te tako strašne situacije.« Doda, da v Ukrajino prihaja zelo konkretna pomoč tudi po diplomatskih kanalih.

Na vprašanje o pogajanjih, ki so v trenutku pogovora potekala v Turčiji, Krajewski odvrne: »Nisem diplomat. Sem sem prišel z logiko evangelija.« In doda, da bi tako storil Jezus. Vedno je namreč bil na strani ljudi, ki so trpeli. Tudi sveti oče uporablja to logiko evangelija. »Zato smo tukaj, zato molimo. Kajti naše orožje je vera, naše orožje je tudi upanje. Običajno nam evangelij govori o treh orožjih, najbolj prefinjenih na svetu: molitev, post in miloščina. Danes ves svet daje miloščino za Ukrajino. Miloščina pomeni nekaj, kar me boli, mi povzroča trpljenje, saj moram samega sebe deliti z drugimi – to že počnemo, tudi v Evropi plačujemo višje položnice ravno zaradi tega konflikta … Tu je tudi molitev, kot smo slišali v pravkar prebranem evangeliju. Kdor trka, bo našel vrata odprta. Kdor prosi, bo prejel, a treba je biti vztrajen.

Zatem imamo še zelo zelo močno orožje, kar je post. Post pomeni, da povabim Boga v ase, želim njegovo prisotnost, s postom želim od sebe oddaljiti vse, kar mu ne pripada, da bi mu pustil prostor. To so orožja, ki jih prinašamo. Želel bi povedati še eno stvar. Vera lahko prestavi gore, kaj šele neumno vojno! In to je tudi moč Ukrajine: z vero, z ljubeznijo do domovine, ljubeznijo do svoje družine, jim uspe vztrajati, uspeva jim reševati domovino.«

Kardinal Krajewski se je v Lvovu srečal z begunci in želi iti proti Kijevu. Kot pravi, »do koder bo mogoče«. Doda, da prinaša sporočilo miru svetega očeta in molitev. »To je naše najmočnejše orožje, najmočnejše. Lahko je tudi strašljivo za tiste, ki napadajo Ukrajino.« Izrazi še hvaležnost zbranim novinarjem, ki prav tako delajo veliko za Ukrajino.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.