Damask: Konferenca »Cerkev, dom ljubezni – sinodalnost in koordiniranje«

Objavljeno: 16. 03. 2022

|

<strong>Damask</strong>: Konferenca <em>»Cerkev, dom ljubezni – sinodalnost in koordiniranje«</em>

Od 15. do 17. marca 2022 v Damasku poteka konferenca z naslovom »Cerkev, dom ljubezni – sinodalnost in koordiniranje«. Dogodek, ki sovpada z obletnico začetka vojne v Siriji, želi biti »priložnost za poslušanje, podelitev in zagon za prihodnost krščanskih skupnosti« v tej državi, ki jo je papež Frančišek pogosto imenoval »ljubljena in mučena dežela«.

K pripravi konference je med plenarnim zasedanjem katoliške Cerkve v Siriji, ki je potekalo oktobra 2021, spodbudil kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve. Sklicali so jo sirski škofje, udeležujejo pa se je predstavniki vseh katoliških okrožij v Siriji, skupaj z delegati agencij ROACO in predstavniki nekaterih dikasterijev rimske kurije. Dogodek koordinira apostolska nunciatura v Damasku.

»Želja je, da bi se živelo posebno razsežnost sinodalne poti, ki jo predlaga papež vesoljne Cerkve, v katero so vključeni verniki, duhovniki in škofje Sirije ter tudi osebe, ki so na različnih področjih in v institucijah v teh letih konflikta izkazovali nenehno pozornost do življenja bratov in sester Sirije,« je v sporočilu za javnost zapisala Kongregacija za vzhodne Cerkve.

Zaradi resne situacije v Ukrajini so organizatorji konferenco že hoteli prestaviti, a so se odločili, da jo kljub temu izvedejo v predvidenih dneh, saj »so v priprave bile vključene mnoge osebe v Siriji, državi, ki so jo izčrpali dolgoletni konflikti in katastrofalne posledice za civilno družbo in same krščanske skupnosti«. Zato bo v ospredju tudi molitev za Ukrajino, »v upanju, da bo kmalu prišlo do miru, k čemur odločno poziva sveti oče«.

Konference se udeležujejo patrirahi Youssef Absi, Youssef III Younan in Louis Raphaël I Sako, kardinal Leonardo Sandri in apostolski nuncij Mario Zenari. O družbenem nauku Cerkve, kot ga vsebuje okrožnica Deus caritas est, bo predaval Giovanni Pietro Dal Toso. Predstavljeno bo humanitarno delo katoliške Cerkve v Siriji. Svoja prizadevanja bodo predstavile tudi posamezne katoliške agencije, med njimi Karitas Sirija in Caritas Internationalis, ter tudi ostale, kot so Rdeči polmesec ter agencije OZN in Evropske unije.

Govorilo pa se bo tudi o kriterijih za pripravo projektov za pomoč in administrativnih smernicah, ki se jih mora upoštevati v posameznih okoliščinah. Zadnji dan bo namenjen delu po skupinah, kjer bodo udeleženci podali konkretne predloge za področje izobraževanja, zdravstva, prehrane, rehabilitacije, mladih, ostarelih itd. Govorilo pa se bo tudi o stalnem usposabljanju in izobraževanju klera in laikov, socialni pastorali in administrativni transparentnosti.

Tridnevnega dogodka se udeležuje približno 250 oseb, večinoma prihajajo iz Sirije. Navzoči so tudi predstavniki nekaterih evropskih škofovskih konferenc, agencij ROACO, Dikasterija za celostni človeški razvoj, državnega tajništva ter Kongregacije za vzhodne Cerkve in apostolske nunciature v Siriji.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.