Stališče SŠK do izjav in stališč pripadnikov Scutum fidei

Objavljeno: 18. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev v Sloveniji

<strong>Stališče SŠK</strong> do izjav in stališč<em> pripadnikov Scutum fidei </em>

V Sloveniji in v svetu se pojavljajo skupine, ki zagovarjajo obhajanje t. i. tradicionalne tridentinske svete maše oziroma liturgičnih obredov. Med stališči omenjenih skupin se pojavljajo trditve, ki so v nasprotju z učenjem Cerkve in papežev.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) zato odločno zavrača njihove žalitve in zavajajoče trditve zoper medverski dialog, dostojanstvo žensk, vlogo laikov v Cerkvi in pri bogoslužju, odnos duhovnikov do škofov in odnos vseh vernikov do vsakokratnega svetega očeta, ki je naslednik apostola Petra. SŠK poudarja, da sta edinost v nauku in bogoslužju ter občestvo s papežem pogoj za vsakega katoličana, da je v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo.

Naš Gospod Jezus Kristus je zaupal vodenje Cerkve apostolom in škofom, ki so njihovi nasledniki in v polnem občestvu z rimskim škofom, ki je prvi med enakimi. To je poudaril sveti oče Frančišek, ko je dejal: »Ali si s Cerkvijo in slediš koncilu ali pa se ne držiš koncila oziroma si ga razlagaš po svoje in nisi s Cerkvijo« (prim: Papež Frančišek: Kateheza in kerigma, prihodnost ter skupnost (30. januar 2021) v: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2021-01/papez-francisek-kateheza-in-kerigma-prihodnost-ter-skupnost.html).

Vse duhovnike in vernike slovenski škofje vabijo k molitvi in prizadevanjem za edinost v Cerkvi.

Slovenska škofovska konferenca

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.