Papež Frančišek: Agresorska vojna na Ukrajino je nečloveška in bogoskrunska

Objavljeno: 21. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež Frančišek: <strong>Agresorska vojna</strong> na Ukrajino je <em>nečloveška in bogoskrunska</em>

Sveti oče je po molitvi in blagoslovu zatrdil, da je agresorska vojna na Ukrajino nečloveška in bogoskrunska ter ponovno pozval oblasti naj najdejo rešitev. Spomnil je na včerajšnji obisk ranjenih ukrajinskih otrok v otroški bolnišnici Bambino Gesù ter podkrepil svoje povabilo, da se mu v petek pridružimo pri molitvi posvetitve Ukrajine in Rusije Brezmadežnemu Marijinemu srcu.

Dragi bratje in sestre. Žal ne preneha nasilna agresija na Ukrajino, nerazumna morija, kjer se vsak dan ponavljajo pokoli in grozodejstva. Za to ni opravičila! Pozivam vse akterje mednarodne skupnosti, naj se resnično zavzamejo, da bodo končali to gnusno vojno.

Bogoskrunska agresija

Tudi ta teden so rakete in bombe zadele civiliste, starejše, otroke in noseče matere. Obiskal sem ranjene otroke, ki so tukaj v Rimu. Enemu manjka roka, drugi je ranjen v glavo … Nedolžni otroci. Mislim na milijone ukrajinskih beguncev, ki morajo zbežati in pustiti vse za sabo, in čutim veliko bolečino do tistih, ki nimajo možnosti pobegniti. Številni stari starši, bolni in revni, ločeni od svojih družin, mnogi otroci in ranljivi ljudje umirajo pod bombami, ne da bi dobili pomoč in ne našli varnosti niti v protiletalskih zakloniščih. Vse to je nečloveško! Še več, gre tudi za bogoskrunstvo, ker je v nasprotju s svetostjo človeškega življenja, še zlasti nezaščitenega življenja, ki ga je treba spoštovati in varovati, ne pa odstraniti. To ne opravičuje nobeno strategijo! Ne pozabimo: to je kruto, nečloveško in bogoskrunsko! V tišini molimo za tiste, ki trpijo.

Apostolski nuncij je ostal v Kijevu

Tolaži me, da ljudem, ki so ostali pod bombami, ne manjka bližine pastirjev, ki v teh tragičnih dneh živijo evangelij ljubezni in bratstva. V zadnjih dneh sem nekatere od njih slišal po telefonu, kako blizu so Božjemu ljudstvu. Hvala, dragi bratje, drage sestre, za to pričevanje in za konkretno podporo, ki jo pogumno nudite tako številnim obupanim ljudem! Pri tem mislim tudi na nedavno postavljenega apostolskega nuncija, monsinjorja Visvaldasa Kulbokasa, ki je od začetka vojne skupaj s svojimi sodelavci ostal v Kijevu in me s svojo prisotnostjo vsak dan približuje mučenemu ukrajinskemu ljudstvu. Bodimo blizu temu ljudstvu, objemimo ga z naklonjenostjo, s konkretno zavzetostjo in z molitvijo. In prosim, ne navajajte se na vojno ter nasilje! Ne naveličamo se velikodušnega sprejema, kot to počnemo: ne samo zdaj, v nujnih primerih, ampak tudi v tednih in mesecih, ki prihajajo. Ker veste, da se v prvem trenutku vsi po svojih najboljših močeh lahko zavzamemo, sčasoma pa nam navada ohladi srce in pozabimo. Pomislimo na te ženske, te otroke, ki jih bodo s časom, brez dela, ločene od moža, iskali družbeni »grabežljivci«. Zaščitimo jih, prosim vas!

25. marca posvetitev Rusije in Ukrajine

Vabim vse skupnosti in vse vernike, da se mi v petek, 25. marca, na praznik Marijinega oznanjenja, pridružite pri slovesnem dejanju posvetitve človeštva, zlasti Rusije in Ukrajine, Marijinemu brezmadežnemu Srcu, da bo Ona, Kraljica miru, dosegla mir za svet.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.