Papež Frančišek: Denar nameniti za orožje pomeni vzeti ga ljudem v stiski

Objavljeno: 22. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papež Frančišek: <strong>Denar nameniti za orožje</strong> <EM>pomeni vzeti ga ljudem v stiski</EM>

Na srečanje s svetim očetom v Vatikan so ob deseti obletnici ustanovitve prišli člani prostovoljske organizacije »Žejen sem bil«. Papež je spregovoril o pomembnosti pitne in čiste vode za človeštvo in naš planet. Ponovno je opozoril, da se velik del denarja namenja oboroževanju, kar pomeni, da se ga jemlje ljudem v stiski. Zakaj se ne bi raje vsi skupaj borili proti lakoti in žeji, proti boleznim in revščini?

Jezusove besede »Žejen sem bil« so bile od vsega začetka jasen in pomemben cilj prostovoljske organizacije: prinašati pitno vodo žejnim, je dejal papež Frančišek med avdienco s skupino šestdesetih članov italijanske humanitarne organizacije, ki se poleg gradnje vodovodnih sistemov in vodnjakov na območjih, kjer ni zadostnega dostopa do pitne vode, posvečajo tudi področju zdravja, izobraževanja in razvoja lokalne ekonomije. Organizacija izvaja konkretne projekte predvsem na afriški celini.

Dostop do vode ključen za sedanjost in prihodnost

Kot je dejal papež, je dostop do vode, predvsem pitne in čiste vode, »kritična točka za sedanjost in bližnjo prihodnost človeške družine«, pri čemer se je skliceval na okrožnico Laudato si’ (prim. Laudato si’, 27-31). »Gre za prednostno vprašanje za življenje planeta in za mir med ljudstvi. Vendar pa po svetu, predvsem v Afriki, obstaja prebivalstvo, ki bolj od drugih trpi zaradi pomanjkanja dostopa do te primarne dobrine.« Organizacija »Žejen sem bil« zato izvaja humanitarne projekte v mnogih državah v Afriki in v različnih regijah afriške celine, kar je po papeževih besedah zelo lepo. Prav tako je zelo dobro, da delo opravljajo lokalni delavci, ki sodelujejo z misijonarji in lokalnimi cerkvenimi skupnostmi.

Za življenje vsi potrebujemo sestro vodo

Jezus pravi: »Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli. Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (Mt 25,35.40). »Dragi prijatelji,« je dodal sveti oče, »ko je vode v izobilju, se zaradi žeje ne počutimo slabo. Vemo pa, da če vode primanjkuje, in je primanjkuje dolgo, bo žeja postala neznosna. Življenje na Zemlji je odvisno od vode, kot tudi življenje nas ljudi. Za življenje vsi potrebujemo sestro vodo!«

Bojevati resnične boje: proti lakoti in žeji, proti boleznim in revščini

»Zakaj torej biti v vojni zaradi konfliktov, ki bi jih lahko rešili tako, da se pogovarjamo kot ljudje? Zakaj ne bi raje združili naše moči in naše vire ter skupaj bojevati resnične boje civilizacije: boj proti lakoti in proti žeji; boj proti boleznim in epidemijam; boj proti revščini in današnjemu suženjstvu. Zakaj? Določene izbire niso nevtralne: nameniti velik del denarja za orožje pomeni vzeti ga nekomu drugemu, kar pomeni, še naprej ga jemati tistim, ki jim primanjkuje nujnih stvari.« In to je po papeževih besedah škandal: »Koliko denarja se potroši za orožje – to je strašno! Troši se za orožje in se vojskuje.« Poleg vojne, ki jo sedaj živimo, ker jo čutimo bolj od blizu, je spomnil tudi na druge vojne v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji, kjer še kar naprej trajajo. Gre za hude stvari in zatorej je pomembno oblikovati zavest, da »trošenje denarja za orožje maže dušo, maže srce in maže človeštvo«. »Čemu služi, da si vsi skupaj in slovesno prizadevamo na mednarodni ravni za kampanje proti revščini, proti lakoti, proti propadanju planeta, če potem ponovno pademo v staro pregreho vojne, v staro strategijo moči oboroževanja, kar vodi vse in vsakega nazaj?« Vojna namreč vedno pelje nazaj in tako bo treba začeti ponovno.

Prostovoljstvo je pomembna kulturna dediščina

Papež je sklenil, da se prostovoljska organizacija »Žejen sem bil«, čeprav je majhna pred temi velikimi problemi, posveča kritični točki in to počne dobro, na pravi način, kot to počnejo tudi mnoge druge prostovoljske stvarnosti v Italiji in po svetu. Pri tem je želel posebej izpostaviti izjemno navzočnost prostovoljstva v Italiji, kar je po njegovem prepričanju pomembna kulturna dediščina. In ravno zato se jim je sveti oče posebej zahvalil in jih spodbudil k nadaljnjemu prizadevanju.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.