Papežev koledar za april in maj

Objavljeno: 23. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Papežev <strong>koledar</strong> <em>za april in maj</em>

Vatikan je objavil koledar bogoslužnih slovesnosti, ki jih bo papež Frančišek obhajal v aprilu in maju 2022. Prihodnja meseca bosta v znamenju potovanja na Malto, obhajanja velikega tedna in kanonizacije desetih blaženih, med katerimi bo tudi Charles de Foucauld.

Obisk Malte

Sveti oče se bo v začetku aprila odpravil na 36. apostolsko potovanje na Malto. Poleg srečanj s civilnimi oblastmi, z begunci ter s prebivalci otoka je med obiskom, ki bo potekal 2. in 3. aprila, predviden tudi postanek na otoku Gozo v votlini sv. Pavla v istoimenski baziliki, ki spominja na brodolom apostola.

Cvetna nedelja, veliki četrtek in veliki petek

En teden po povratku, na cvetno nedeljo, bo papež ob 10. uri daroval evharistijo na Trgu svetega Petra. Na veliki četrtek ob 9.30 bo v vatikanski baziliki potekala krizmena maša. Poleg obedov velikega petka, ki se bodo pričeli v baziliki sv. Petra ob 17. uri, bo ob 21.15 potekal križev pot – tokrat ponovno v Koloseju.

Križev pot v času pandemije

Zadnji dve leti je zaradi pandemije križev pot potekal na Trgu sv. Petra. Leta 2020 je premišljevanja ob štirinajstih postajah pripravila zaporniška župnija v zaporu »Due palazzi« iz Padove: med njimi je bilo pet zapornikov, družina, ki je zaradi umora izgubila enega izmed svojih članov, hči obsojenca na dosmrtno ječo, vzgojiteljica v zaporu, nadzorni sodnik, mati zapornika, katehistinja, redovnik-prostovoljec, zaporniški policist ter duhovnik, ki je bil obsojen in ga je sodišče po osmih letih rednega sojenja oprostilo. Leta 2021 pa so križev pot pripravili otroci in mladi: skavti iz italijanskega stega »Foligno I« ter otroci iz rimske župnije svetih ugandskih mučencev.

Velika sobota in velika noč

Papež bo na veliko soboto, 16. aprila, ob 19.30 v vatikanski baziliki obhajal velikonočno vigilijo. Naslednji dan bo sveta maša ob 10. uri potekala na Trgu sv. Petra, tej pa bo ob 12h sledil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (Urbi et orbi) z osrednje lože bazilike.

Kanonizacija desetih blaženih

Sveti oče bo slovesno somaševanje vodil tudi 24. aprila, na nedeljo Božjega usmiljenja, ter 15. maja, ko bo na trgu sv. Petra potekala kanonizacija desetih blaženih. Poleg Charlesa de Foucaulda bodo za svetnike razglašeni trije duhovniki: Justin Marija Russolillo, ustanovitelj Družbe božjih poklicev in Kongregacije sester božjih poklicev, ki je deloval na področju pastorale družin in duhovnih poklicev; Alojzij Marija Palazzolo, ustanovitelj Inštituta sester ubožic – Inštitut Palazzolo, ki je dejaven med mladimi na področju vzgoje in verske formacije; Cezar de Bus, ustanovitelj Kongregacije očetov krščanskega nauka (doktrinalcev), ki so zgled za vse katehiste. Skupaj z njimi bo za svetnika razglašen tudi Lazar, ki se je rodil kot Devasahayam. Gre za prvega indijskega laika, ki je bil razglašen za blaženega: krščansko vero je sprejel v odrasli dobi in je bil zato preganjan, umrl je mučeniške smrti. Med svetnike bodo 15. maja prišteti tudi Marija Dominika MantovaniTitus BrandsmaMarija RivierMarija Frančiška Jezusova in Carolina Santocanale.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.