Papež Frančišek sprejel prostovoljce Italijanske zveze radioamaterjev

Objavljeno: 28. 03. 2022

|

Papež Frančišek sprejel <strong>prostovoljce</strong> <em>Italijanske zveze radioamaterjev</em>

Papež Frančišek je v soboto, 26. marca, v dvorani Pavla VI. sprejel v avdienco predstavnike prostovoljnega združenja Italijanske zveze radioamaterjev CB.

Dragi prijatelji, dober dan in dobrodošli! Zahvaljujem se predsedniku za uvodne besede, ki so spomnile na zgodovino vašega združenja v Italiji: hvala. Tudi vi ste del obsežnega in večplastnega gibanja italijanskega prostovoljstva, ki ga nikoli ne preneham ceniti in ki si zasluži spodbujanje in podporo. To je bilo eno od mojih presenečenj tukaj v Italiji: močno prostovoljstvo. Vaša zveza pa je lani dopolnila 50 let: čestitke!

Vi ste svojo radioamatersko strast postavili v službo družbe. Iz nje ste naredili učinkovito orodje civilne zaščite in solidarnosti z najbolj potrebnimi in ranljivimi ljudmi ter z najbolj ranljivimi družbenimi skupinami. To je zelo lepo, da osebna strast postane služenje družbi. Osnovno načelo darov, talentov je, da obrodijo sadove za skupno dobro.

Ena od vaših značilnosti je hitrost posredovanja, zahvaljujoč samemu radiu, ki premaguje ovire, pa tudi zahvaljujoč vašemu omrežju. Pravzaprav ne gre za posamezno akcijo, vaša moč je ravno v široki prisotnosti na območju in v zmožnosti zelo hitro in povsod dati novice in informacije v obtok. Drugi bistven vidik je svoboda, neodvisnost. Pomislimo, kako lahko to postane odločilno, če želi režim ali drug center moči nadzorovati komunikacije. Bistveno je ohraniti svobodo, da bi bili resnično v službi ljudi, skupnega dobrega.

Slišal sem, da si prizadevate dati svoj prispevek tudi k služenju številnim bratom in sestram, ki so zaradi vojne pobegnili iz Ukrajine. Za to se vam zahvaljujem. Upamo in molimo, da bi se ta vojna – sramotna za vse nas, za celotno človeštvo – čim prej končala. Nesprejemljiva je. Vsak dan dodaja več smrti in uničenja. Veliko ljudi se je mobiliziralo za pomoč beguncem. Navadni ljudje, predvsem v sosednjih državah, pa tudi pri nas v Italiji, kamor je prispelo in prihaja na tisoče Ukrajincev. Vaš prispevek je dragocen, je konkreten, obrtniški način gradnje miru. In strinjam se s tem, kar je rekel predsednik, ko je govoril o evropski civilni zaščiti. Evropa daje svoj odgovor na to vojno, ne le na ravni visokih institucij, ampak tudi na ravni civilne družbe, prostovoljnih združenj, kot je vaše. Ta način reagiranja je temeljen in nepogrešljiv, obnavlja človeško in družbeno tkivo ob tako resni in tako veliki rani, kot jo je povzročila vojna. In pomagajte ukrajinskim beguncem, ne samo v tem trenutku, ampak potem, kasneje, ko spomin na vojno zbledi, ker bodo takrat imeli več težav kot zdaj. Zdaj smo vsi skupaj, potem pa … Pomislimo na prihodnost. Ni tako lahka.

Dragi prijatelji, hvala za vaš obisk. Želim vam vse najboljše za vaše delo. Vedno ohranjajte skupaj svobodo in solidarnost. In ciljajte na skupno dobro, nikoli v strankarske interese. Samo eno je prednostno: revni, nezaščiteni, marginalizirani. Ti so na prvem mestu. Blagoslavljam vse vas in vaše družine. In prosim vas, molite zame. Hvala!

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.