Torek, 29. marec: Jezus ozdravi hromega pri ovčjih vratih

Objavljeno: 28. 03. 2022

|

Torek, 29. marec: Jezus ozdravi hromega pri ovčjih vratih

Ko Jezus vstopi v Betesdo, pokrito kopel pri Ovčjih vratih Jeruzalemskega obzidja, je tam človek, ki je že 38 let bolan. Nato se zgodi nekaj, kar nas prevzame. Jezus ga opazi in ozdravi. Čeprav se nam na prvo žogo zazdi, da gre le za telesno ozdravljenje, pa Bog nikoli ne pozdravi samo enega dela človeka, ampak človeka v celoti. Človek je lahko namreč bolan na veliko načinov in če se nam zdi, da smo telesno zdravi, kolikor smo pač lahko na tem nepopolnem svetu, pa smo nekje nekako zagotovo bolni, ranjeni, zlomljeni. Ni namreč človeka brez rane in ni človeka brez bolezni, bolečine. Če se nam zdi, da smo popolnoma zdravi in nam nič ne manjka, se zagotovo motimo. Ta zmotna misel je največkrat kriva, da zavrnemo Božjo milost. Kajti Jezus človeka ne ozdravi kar tako, ampak ga najprej vpraša, če bi rad ozdravel. Božja milost zahteva našo vero. Naša vera, zaupanje in prepustitev Bogu pa omogoči spoznanje, da smo ubogi, bolni, zlomljeni in polni ran.

Poskusimo si predstavljati hromega človeka, kako 38 let leži samo nekaj korakov vstran od kopeli, za katero meni, da ga bo rešila, pa nima nikogar, ki bi mu pomagal. Njegova največja bolečina zagotovo ni v tem, da ni telesno zdrav, ampak čustvena bolečina, da je sam. Da je sam, odrinjen, pozabljen. Zato tudi njegov odgovor Jezusu vsebuje zgolj tožbo nad tem, da nima nikogar. A to je laž, ki se je ugnezdila v njem, ker nekoga ima. Ima Boga. Bog pride mimo, Bog ga vidi, Bog ga pozdravi. Ob Bogu se umiriš, ker nisi sam, ker te ljubi.  Glavna bolečina bolnika je, da nima nikogar. Ne gre zgolj za pomoč pri prenašanju do kopeli, ampak bolj za to, da človek ne zmore in ne sme biti sam.

Jezus je Bog in deluje iz prave ljubezni. K njemu stopi zaradi njega samega, ne zaradi sebe. To je prava ljubezen, ki sploh omogoči vsako drugo ozdravljenje. Ko dojamemo, kako nas Bog ljubi in to Božjo ljubezen sprejmemo, se lahko v nas začne proces ozdravitve.

Zato se moramo tudi mi ustaviti ob Jezusovem vprašanju: “Bi rad ozdravel?“ Če me to vprašanje vznemiri, češ, saj nisem bolan, je odgovor: “Si, si.“ To vprašanje: “Bi rad ozdravel?“ je namenjeno vsakemu človeku. Vprašanje namreč ni, ali si ali nisi bolan. Nekje in nekako zagotovo si in zaradi tega trpiš. Najti svojo bolezen je namreč izziv, preden te sploh Jezus lahko ozdravi. On bo to zagotovo storil, ko boš na Njegovo vprašanje zmožen odgovoriti: “Da, Gospod, bolan sem, Ti pa resnično si in resnično samo Ti zmoreš. Brez Tebe ne morem, zato: “Ozdravi me.“

Bog namreč želi človeku pomagati. Kot v svetopisemskih časih tudi danes želi ozdravljati, karkoli je bolnega. Bog nenehno ponuja ozdravljenje, nenehno sprašuje. Odzovi se.

 


 Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.