Opeka iz svetih vrat jubileja usmiljenja postala temeljni kamen

Objavljeno: 30. 03. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Opeka iz svetih vrat</strong> jubileja usmiljenja postala <em>temeljni kamen</em>

Papež Frančišek je pisal združenju Unitalsi Lombardija, ki skrbi za prevoz bolnikov v Lurd in mednarodna romarska središča, ob položitvi temeljnega kamna za sprejemni dom, ki bo v Milanu gostil starše otrok, ki se zdravijo v tamkajšnjih bolnišnicah. Za temeljni kamen so uporabili opeko iz svetih vrat jubileja Usmiljenja, ki jo je za to priložnosti podaril sveti oče.

Predstavniki združenja so ga pozdravili po splošni avdienci 16. marca letos in mu predstavili svoj novi projekt.Dom bo poimenovan po znanem italijanskem novinarju, igralcu in televizijskem voditelju Fabriziu Frizziju, ki je umrl 26. marca 2018 in je dolga leta sodeloval z združenjem Unitalsi.

Papež v pismu zapiše, da je karizma združenja Unitalsi »bližina tistim, ki  živijo čas trpljenja«. Ob tem spomni, da v letu, ko obhaja 100-letnico delovanja, Unitalsi »danes začenja nove poti: izhajajoč iz izkušnje romanj nadaljuje z delovanjem tudi na lokalni ravni; romanja v svetišča spreminja v številna majhna domača romanja, da bi služil gostom tega doma.«

»Danes kot temeljni kamen tega sprejemnega doma, ki ga je zaradi osebne izkušnje trpljenja in bolečine zelo želel vaš predsednik Vittore De Carli, polagate opeko iz svetih vrat jubilejnega leta usmiljenja,« je zapisal papež ter spomnil na svoje besede v buli ob začetku jubilejnega leta: »Ko je Jezus videl, da so bili v množici ljudi, ki so hodili za njim, utrujeni in onemogli, izgubljeni in brez vodnika, so se mu do dna srca zasmilili (prim. Mt 9,36). V moči te sočutne ljubezni je ozdravil bolnike, ki so mu jih prinesli (prim. Mt 14,14) in je z nekaj kruhki in ribami nasitil velike množice (prim. Mt 15,37). Jezusa v vseh teh okoliščinah ni priganjalo k delovanju nič drugega kot usmiljenje, s katerim je bral v dušah svojih sogovornikov in odgovarjal na njihove najbolj resnične potrebe.« (Misericordiae Vultus, 8) Člane združenja Unitalsi je sveti oče spodbudil, naj vedno odgovarjajo »na resnične in konkretne potrebe žensk in moških,« ki jih srečajo v svojem življenju. Hkrati je poudaril, da je odgovor na potrebo po gostoljubnem domu za starše, katerih otroci so v bolnišnicah, »danes, v kontekstu negotovosti in novih oblik revščine, pričevanje o Jezusovi ljubezni do najbolj ubogih.«

Sveti oče ob koncu sporočila podeljuje svoj blagoslov vsem članom Unitalsi Lombardija, družinam otrok, ki bodo v domu, ki ga začenjajo graditi, našli gostoljubnost in bližino, ter prostovoljcem in velikodušnim sodelavcem.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.