Jubilej 2025: Prva srečanja organizacijskih skupin že potekajo

Objavljeno: 05. 04. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Jubilej 2025</strong>: <em>Prva srečanja organizacijskih skupin že potekajo</em>

V Vatikanu že potekajo priprave na jubilejno leto 2025. V ospredju so razprave o duhovni razsežnosti ter vsebinah različnih vrst dogodkov.

Nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je ob koncu prvega srečanja organizacijske skupine dejal, da pripravljajo »pot, z bogato vsebino, ki jo lahko vse krajevne Cerkve po svetu opravijo skupaj«. Izogniti se želijo občutku, da gre za dogodek, ki ima rok trajanja vsakih 25 let, je dejal v intervjuju za Telepace.

Prvo srečanje pastoralne komisije, namenjeno pripravam na jubilej, je potekalo v ponedeljek, 4. aprila. Udeležili so se ga predstavniki dikasterijev rimske kurije, Italijanske škofovske konference in drugih cerkvenih ustanov. »Skupaj bomo pogledali, kako jubileju dati ogrodje, ne le z duhovnega vidika, ampak tudi v zvezi s sestavo in tematikami dogodkov, v skladu z navodili, ki jih vsebuje pismo papeža Frančiška,« je dejal nadškof Fisichella.

Sveti oče je namreč v pismu, izdanem 11. februarja 2022, izrazil svoje zaupanje papeškemu svetu, da se bo sveto leto lahko pripravilo in obhajalo z močno vero, živim upanjem in dejavno ljubeznijo. Jubilej bi naj pripomogel k ponovnemu oblikovanju ozračja upanja in zaupanja, kar bo znamenje ponovnega preporoda. Ravno zato je izbrano geslo jubilejnega leta Romarji upanja.

V prihodnjih dneh se načrtuje srečanje komisije za kulturo, ki bo iskala načine za ustrezno povezavo med duhovno in kulturno razsežnostjo jubileja. »Želeli bi, da bi tudi med tem jubilejem mesto Rim lahko ponudilo vso zgodovinsko, umetnostno, glasbeno in arhitekturno bogastvo, ki ga vsebuje,« je dejal Fisichella. Izkušnje iz prejšnjih svetih let so pokazale, da sta romarska in turistična plat med seboj zelo povezani. »Skozi zgodovino romanj so osebe vedno pokazale radovednost, da bi spoznale in razumele lokalno kulturo ter se domov vrnile obogatene.« Pomembno vlogo v pripravah pa bodo imeli tudi tehnični odbor, ekumenska komisija in komisija za komunikacijo. Po nadškofovih besedah je vloga medijev temeljna. Dogovoriti se morajo o prenosih posameznih dogodkov ter o najboljših načinih za povezovanje z romarji.

Nadškof Fisichella je še spomnil na mednarodni natečaj za logotip svetega leta, ki se bo sklenil 20. maja. Prvi natečajniki prihajajo iz Afrike, kar kaže na »živo zanimanje te celine«, je dejal.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.