Papež v velikonočni oddaji »Obrazi evangelijev«

Objavljeno: 06. 04. 2022

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti

Papež v <strong>velikonočni oddaji</strong> <em>»Obrazi evangelijev«</em>

Dikasterij za komunikacijo in uredništvo za kulturo Italijanske nacionalne televizije sta v sodelovanju z Vatikansko apostolsko knjižnico in Vatikanskimi muzeji pripravila televizijsko oddajo z naslovom »Obrazi evangelijev«. V njej papež Frančišek skupaj z igralcem Robertom Benignijem predstavi nekatere osebe iz evangelijev. Oddaja bo na sporedu na veliko noč, 17. aprila, zvečer na prvem programu italijanske nacionalne televizije.

»Priporočam vsakodnevni stik z evangelijem«

Sveti oče uvede v oddajo z naslednjimi besedami: »Še naprej priporočam vsakodnevni stik z evangelijem, kajti če nimaš vsakodnevnega stika z ljubljeno osebo, boš težko ljubil … Ljubezen je stalen stik, je stalen pogovor, pomeni poslušati drugega, ga gledati. Ljubezen je podelitev … Če nimaš stika z živim Kristusom, s Kristusom iz evangelija, boš imel zagotovo stik z idejami ali z ideologijami o evangeliju.«

Razmišljanja o evangeljskih likih

Avtorja oddaje »Obrazi evangelijev« sta Andreja Tornielli in Lucio Brunelli, za fotografijo in režijo je poskrbel Renato Cerisola, za glasbo pa Michelangelo Palmacci. V oddaji so zbrana nekatera razmišljanja, ki jih je papež Frančišek v devetih letih svojega pontifikata posvetil likom iz evangelijev med homilijami pri jutranjih mašah v Domu sv. Marte (nekatere izmed njih še niso bile objavljene), pri opoldanskih molitvah ter ob nekaterih drugih priložnostih. V oddaji spregovor o klicu cestninarja Mateja, o dobrem razbojniku, ki je bil križan poleg Jezusa, ter o drami apostola Juda; o obrazih žena, o Magdaleni, ki je bila priča vstajenja, ter o ženi, zasačeni v prešuštvovanju, ki je bila rešena pred kamenjanjem; prostor nameni tudi pogledom med Petrom in Jezusom, tišini sv. Jožefa, Ponciju Pilatu, dobremu Samarijanu ter usmiljenemu očetu, ki objame izgubljenega sina.

Papeževa razlaga in umetnost

Papežev glas spremlja gledalca skozi evangeljske prizore, ki so jih upodobili veliki umetniki na slikah, freskah, iluminiranih rokopisih ter kipih – številne izmed njih hranijo tudi v Vatikanu. Sveti oče pripoveduje o osebah, ki se v evangeliju srečajo z Jezusom, hkrati pa so te predstavljene tudi skozi objektiv fotografa-režiserja, ki »vstopa« v slike, freske in druga umetniška dela ter njihove detajle. Rdeča nit pripovedi pa je dolg intervju papeža Frančiška, v katerem z avtorjema projekta spregovori o srečanju z evangeliji in omenjenimi liki.

Ponovno odkrivanje lepote evangelija v težkih časih

Kot je povedal Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo, so si oddajo »Obrazi evangelijev« zamislili kot priložnost za srečanje, premišljevanje in ponovno odkrivanje lepote evangelija v času, ki ga zaznamuje toliko hudega. Rezultat je po njegovih besedah edinstven izdelek, ki ga ni mogoče katalogizirati. »Oddaja je odgovor na tiranijo časa, naglice, pozabljivosti, kulture brezbrižnosti in poenostavljene sintakse, ki uravnava naše življenje in pogosto mrtvi resnico. Je kakor da bi nas papež prijel za roko in nas vodil po poti k resnici srečanja,« je še poudaril Ruffini ter izrazil svojo zahvalo: najprej svetemu očetu »za njegove besede, Vatikanskim muzejem in Vatikanski apostolski knjižnici za podelitev podob brezčasnih mojstrovin, avtorjema, režiserju in snemalcem za njihovo delo, Robertu Benigniju za njegov dragoceni uvodni prispevek ter RAI, ki nas je spremljal pri uresničevanju tega projekta, ki ga sedaj poklanja televizijskim gledalcem kot velikonočno darilo.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.