Spodbuda Slovenske karitas za pomoč trpečim v Ukrajini in beguncem

Objavljeno: 06. 04. 2022

|

Spodbuda <strong>Slovenske karitas </strong>za <EM>pomoč trpečim v Ukrajini in beguncem</EM>

Vojaški spopadi v Ukrajini bodo imeli zelo hude posledice za prebivalce. Milijoni ljudi bodo ostali brez osnovnih življenjskih potrebščin in varnega doma. Potrebujejo našo solidarnost in sočutje.

Slovenska Karitas je takoj začela dobrodelno akcijo zbiranja finančne pomoči za trpeče v vojni z Ukrajino.  Na župnije smo poslali položnice in plakate v ta namen. Ob tem Karitas prosi duhovnike, da župljane  povabite k solidarnosti. Vsa zbrana sredstva Slovenska Karitas sproti posreduje mednarodni mreži Caritas Internationalis, ki koordinira pomoč za Ukrajino v sodelovanju s Karitas v Ukrajini. Karitas v Ukrajini je za pomoč takoj aktivirala več kot 2000 zaposlenih in prostovoljcev na celotnem ozemlju Ukrajine. Karitas bo ljudem, ki so jih prizadeli spopadi, pomagala s hrano, vodo, higienskimi in drugimi življenjskimi pripomočki. Sodeluje tudi z bolnicami, ki jim pomaga z zdravili in sanitetnim materialom. Caritas Ukrajina veliko pozornosti namenja tudi evakuaciji otrok in žensk z nevarnih območij v varne prostore župnij na zahod države. Ljudem, še posebej materam in otrokom, ki doživljajo ob tej vojni hude travme, pomaga tudi s psihosocialno pomočjo. Posebno pozornost namenja tudi pomoči starejšim. Slovenska Karitas zbira tudi materialno pomoč v sodelovanju s škofijskimi in župnijskimi Karitas, šolami, vrtci, Zdravniško zbornico Slovenije in drugimi ustanovami. Materialna pomoč se zbira tudi v trgovinah Mercator. Zbirajo se trajno zapakirana hrana, voda, higienski pripomočki in spalne vreče. V primeru, da zbirate v župnijah, vas prosimo, če je možno, da se odločite le za homogeno vrsto artiklov, ker je tako lažja logistika v Sloveniji in Ukrajini. Pomoč se nato posreduje v skladišča šestih škofijskih Karitas. Lokacije in kontakti so objavljeni na www.karitas.si.

Slovenska Karitas je že odposlala dve pošiljki materialne pomoči v Ukrajino in jih načrtuje še več. Slovenska Karitas ob tem prosi, da poleg molitve za mir po župnijah molite tudi, da vsa pomoč varno pride do ljudi, ki jo potrebujejo, in še posebej za vse sodelavce in prostovoljce Karitas v Ukrajini, ki velikokrat tvegajo svoja življenja, da lahko pomagajo. Med njimi so tudi duhovniki in redovnice. Na Slovenski Karitas župnije spodbujamo tudi k odprtemu sprejemu in pomoči beguncem v vaši župniji. V primeru, da imate na voljo tudi namestitve za družine, se, prosim, obrnite na najbližjo škofijsko Karitas.

Informacije, na kaj je treba biti pozoren, kaj je treba storiti ob sprejemu beguncev, najdete na spletni strani www.karitas.si.

 


Vir: Sporočila slovenskih škofij (Slovenska Karitas)

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.