Sveti sedež preučuje možnosti glede papeževega potovanja v Libanon

Objavljeno: 06. 04. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Sveti sedež</strong> preučuje <em>možnosti glede papeževega potovanja v Libanon</em>

Matteo Bruni, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je v odgovoru na vprašanje novinarjev potrdil, da Vatikan preučuje možnosti glede papeževega potovanja v Libanon. Libanonski predsednik je namreč v tvitu zapisal, da bo sveti oče kmalu obiskal deželo ceder. Po njegovih besedah Libanonci že dolgo časa pričakujejo ta obisk, da bi papežu izrazili svojo hvaležnost za pozornost do Libanona ter se mu zahvalili za prizadevanja in molitev za mir in stabilnost v državi.

Papež že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Libanon

Sveti oče je libanonskega predsednika sprejel v avdienco 22. marca letos, sicer pa je tudi sam že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Libanon.

Eno leto po eksploziji v pristanišču v Bejrutu, 4. avgusta 2021, je med splošno avdienco svojo misel namenil celotni državi, posebej pa žrtvam in njihovim družinam ter tistim, ki so izgubili dom in delo. Ob koncu je dodal: »Dragi Libanonci, moja želja, da bi vas prišel obiskat, je velika, in nikoli se ne naveličam moliti za vas, da bo bil Libanon ponovno sporočilo bratstva, sporočilo miru za ves Bližnji vzhod.«

1. julija 2021 je na željo svetega očeta v Vatikanu potekal dan premišljevanja in molitve za Libanon, ki so se ga udeležili patriarhi in drugi voditelji libanonskih krščanskih skupnosti z delegacijami. Med novinarsko konferenco ob povratku iz Iraka 8. marca lani pa je papež povedal, da je v pismu kardinalu Bechara Raiu obljubil, da bo obiskal Libanon, ko bo mogoče. Patriarh ga je namreč povabil, naj na poti v Irak naredi postanek v Bejrutu, vendar pa se je to svetemu očetu zdelo premalo, glede na to, kako država trpi.

Papeži v Libanonu

Papež Janez Pavel II. je Libanon obiskal leta 1997, Benedikt XVI. pa leta 2012 – zanj je bilo to zadnje apostolsko potovanje v pontifikatu. Prvi Petrov naslednik, ki je stopil na libanonska tla, pa je bil papež Pavel VI. leta 1964, ko se je na poti na evharistični kongres v Bombaju v Indiji za eno uro ustavil v Bejrutu.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.