Papež Frančišek patriarhu Kirilu: Postaniva delavca za mir

Objavljeno: 26. 04. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<em>Papež Frančišek</em> patriarhu Kirilu: <strong>Postaniva delavca za mir</strong>

Papež Frančišek je moskovskemu patriarhu poslal pismo z velikonočnimi voščili: »Prehod iz smrti v novo življenje v Kristusu naj postane resničnost za ukrajinsko ljudstvo, ki si želi nove zore, ki bo končala temo vojne.«

»Dragi brat! Naj Sveti Duh preoblikuje najini srci in naju naredi za resnična delavca za mir, zlasti za Ukrajino, ki jo trpinči vojna, tako da bo veliki velikonočni prehod iz smrti v novo življenje v Kristusu postal resničnost za ukrajinsko ljudstvo, ki si želi nove zore, ki bo končala temo vojne.« Gre za osrednji odlomek pisma, ki ga je papež Frančišek poslal patriarhu Moskve in vseh Rusij ob veliki noči, ki so jo nekatere katoliške in pravoslavne Cerkve obhajale v nedeljo, 24. aprila, po julijanskem koledarju.

Papeževo pismo z voščili

Kratko pismo z voščili, ki ga je papež poslal tudi drugim patriarhom vzhodnih Cerkva, je bilo objavljeno na spletni strani Ruskega patriarhata Mospat.ru. V pismu Frančišek poudari, da v tem času »čutimo vso težo trpljenja naše človeške družine, ki jo stiska nasilje, vojna in številne krivice.« Kljub temu, piše, »bomo še vedno s hvaležnim srcem gledali, da je Gospod vzel nase vse zlo in vse bolečine našega sveta.«

Verodostojno pričevanje o evangeliju

»Kristusova smrt – zatrjuje papež – je bila začetek novega življenja in osvoboditve od spon greha in priložnost za naše velikonočno veselje, ko je vsem odprla pot iz sence teme v svetlobo Božjega kraljestva.« Povabil je, da bi molili drug za drugega, da bi verodostojno pričevali za evangeljsko sporočilo vstalega Kristusa in Cerkve kot vesoljnega zakramenta odrešenja«, da bi »vsi vstopili v kraljestvo pravičnosti, miru in veselja v Svetem Duhu«.

Videoklic 16. marca

Zadnji neposredni stik med papežem in patriarhom je bil 16. marca po videoklicu v navzočnosti kardinala Kurta Kocha, predsednika Papeškega sveta za edinost kristjanov, in volokolamsekga metropolita Hilariona, vodje oddelka za zunanje odnose Moskovskega patriarhata. Pogovor, katerega središče je bila, kakor je poročal direktor vatikanskega Tiskovnega urada Matteo Bruni, vojna v Ukrajini in vloga kristjanov ter njihovih pastirjev, da storijo vse, da bi zmagal mir.« Papež je pravzaprav prosil, da bi skupaj ukrepali za »zaustavitev ognja« vojne v Ukrajini, ker obstajajo tisti, ki »plačujejo račun zanjo« in »tisti, ki so bombardirani in umrejo«. »Cerkev ne sme uporabljati političnega jezika, ampak Jezusov jezik,« je še zatrdil Frančišek.

Odloženo srečanje

Kot je v nedavnem intervjuju za argentinski dnevniku La Nacion razkril papež Frančišek sam, je bilo junija načrtovano srečanje s Kirilom v Jeruzalemu. »Žal mi je – je pojasnil papež – da je moral Vatikan preklicati drugo srečanje s patriarhom Kirilom, ki smo ga načrtovali za junij v Jeruzalemu. Toda naša diplomacija je bila mnenja, da bi srečanje med nama v tem trenutku lahko povzročilo veliko zmede.« Papež Frančišek in Kiril, kot je znano, sta se srečala enkrat samkrat leta 2016 na Kubi, v dvorani havanskega letališča, kjer sta podpisala skupno izjavo.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.