Duhovne misli papeža Frančiška za 5. velikonočno nedeljo

Objavljeno: 13. 05. 2022

|

Kategorije: Vera

<strong>Duhovne misli</strong> papeža Frančiška za <em>5. velikonočno nedeljo</em>

»Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj« (Jn 13,35). Ljubezen je »osebna izkaznica« kristjana. Je »edini veljaven dokument«, po katerem so prepoznani Jezusovi učenci. Edini veljavni dokument. Če ta dokument poteče in se ne nenehno podaljšuje, nismo več priče Učitelja. Hočete sprejeti Jezusovo povabilo, da bi bili njegovi učenci? Hočete biti njegovi zvesti prijatelji? Pravi Jezusov prijatelj se bistveno odlikuje po konkretni ljubezni, ki odseva v njegovem življenju. Ljubezen ni konkretno, če ni konkretno je telenovela. Hočete živeti to ljubezen, ki nam jo On podarja? Prizadevajmo si torej biti v njegovi šoli, ki je šola življenja, da bi se naučili ljubiti.

Ljubiti je lepo in da je to pot do sreče. Vendar pa ni enostavno, zahteva trud. Kadar na primer dobimo darilo, smo srečni. Toda, da smo ga dobili, so morale velikodušne osebe pokloniti svoj čas in napor. Tako so nam obenem podarile tudi del sebe, nekaj, čemur so se odpovedale. »Ljubiti namreč pomeni podariti, ne le nekaj materialnega, ampak nekaj samega sebe: svoj čas, svoje prijateljstvo, svoje sposobnosti.

Glejmo Gospoda, ki je v velikodušnosti nepremagljiv. Od njega prejemamo veliko darov. Vsak dan bi se mu morali zahvaliti. Se zahvalite Gospodu vsak dan? Tudi če mi pozabimo, nam On ne pozabi vsak dan dati posebnega darila. To ni materialno darilo, ki bi ga lahko prijeli v roke in ga uporabili. To darilo je večje in je za celo življenje. Gospod nam podarja svoje zvesto prijateljstvo, katerega nam ne bo nikoli odvzel. Četudi ga ti razočaraš in se oddaljiš od Njega, te ima Jezus še naprej rad in ti je blizu, vate verjame bolj, kot sam verjameš vase. To je konkretnost ljubezni. To pa je zelo pomembno, kajti poglavitna grožnja, ki onemogoča dobro rasti, je, kadar ni nikomur mar zate in kadar čutiš, da si zapostavljen. A Gospod je vedno s teboj in je tudi vesel, da je s teboj. Gleda te v oči in te kliče, da bi hodil za njim, da bi »odrinil na globoko« in bi »vrgel mreže«, zaupajoč v njegovo besedo. »Da v življenju vložiš svoje darove.« Jezus te potrpežljivo čaka, pričakuje tvoj odgovor, tvoj »da«.

V vaši starosti se v vas na nek nov način oblikuje želja po navezanosti in po prejemanju naklonjenosti. Gospod jih v svoji šoli lahko nauči tudi, kako narediti naklonjenost in nežnost lepši. V srce vam bo dal dober namen, in sicer, da bi imeli radi brez posedovanja: da bi osebe ljubili, ne da bi jih hoteli imeti za svoje, temveč bi jih pustili svobodne, kajti ljubezen je svobodna. To svobodo nam daje, ko nas ljubi.« Vedno namreč obstaja skušnjava, da bi naklonjenost »onesnažili« z nagonsko zahtevo po »vzeti« in »imeti tisto, kar je všečno«. Toda vsaka stvar, katero se preveč stisne, se obrabi in se uniči. Nato ostanemo razočarani s praznino v notranjosti. Gospod, če poslušate njegov glas, vam bo razodel skrivnost nežnosti: skrbeti za drugo osebo, kar pomeni spoštovati jo, varovati jo in jo počakati. To je konkretnost nežnosti in ljubezni.

Prav tako v teh letih mladostniki v sebi zaznajo veliko željo po svobodi. Mnogi jim bodo rekli, da biti svobodni pomeni delati tisto, kar se hoče. Tu je treba znati reči »ne«. »Če ne znaš reči ne, nisi svoboden. Delati vedno le tisto, kar mi odgovarja, vodi v zaprtost in oddaljenost ter onemogoča biti odprti in iskreni prijatelji. Ni res, da je vse v redu, kadar je meni dobro. Svoboda je, nasprotno, dar, da lahko izberemo dobro. Svoboden je tisti, ki izbere dobro; tisti, ki išče, kar je všeč Bogu, četudi je to naporno. »Verjamem, da se vi mladi ne bojite naporov.

Le s pogumnimi in močnimi odločitvami se uresničijo največje sanje – tiste, za katere je vredno dati življenje. Ne zadovoljite se s povprečnostjo, z životarjenjem. Ne zaupajte tistim, ki vas odvračajo od resničnega bogastva, ki ste vi, ko vam govorijo, da je življenje lepo, če se ima veliko stvari; ne zaupajte tistim, ki vas hočejo prepričati, da imate vrednost, če se delate močne, kakor filmski junaki, ali če nosite oblačila po zadnji modi. Vaša sreča nima cene in z njo se ne trguje. Ni aplikacija, ki jo je mogoče naložiti na mobilni telefon. Niti najnovejša verzija le-te vam ne bi mogla pomagati postati svobodni in veliki v ljubezni. Svoboda je nekaj drugega.

Ljubezen je namreč svoboden dar nekoga, ki ima odprto srce. Je lepa odgovornost, ki traja celo življenje. Je vsakdanji trud tistega, ki zna uresničiti velike sanje. Če mladostnik vaše starosti ne zna več sanjati, je že za penzijo. Ljubezen se hrani z zaupanjem, spoštovanjem in odpuščanjem. Ljubezen se ne uresniči, ker o njej govorimo, ampak ko jo živimo. Ni sladka poezija, ki bi se jo morali naučiti na pamet, temveč je življenjska odločitev, ki jo je treba udejanjiti. Tudi odgovor na vprašanje, kako rasti v ljubezni, nam da Gospod. Jezus nam daje samega sebe v maši, v spovedi nam nudi odpuščanje in mir. Tam se naučimo sprejemati njegovo Ljubezen, jo narediti za našo in jo razširiti po svetu. In kadar se ljubiti zdi težko, kadar je težko reči ne tistemu, kar je napačno, poglejte Jezusov križ, objemite ga in ne izpustite njegove roke, ki vas vodi visoko in vas dviguje, kadar padete. V življenju vedno padamo, ker smo grešniki, a je Jezus, ki nas dviguje. Jezus nas želi, da bi stali pokonci. Kakor je rekel hromemu: Vstani. Obstaja pesem planincev, ko se vzpenjajo. Takole pravi: Med umetnostjo vzpenjanja je pomembno, ne to, da padeš, ampak da ne ostaneš na tleh. Imeti pogum vstati se. Pustiti, da vas Jezusova roka vzdigne. Ta roka pa včasih pride po roki prijatelja, po roki staršev, tistih, ki nas spremljajo v življenju, saj je Jezus sam tam. Vstanite. Bog vas želi, da stojite pokonci.

Vem, da ste sposobni dejanj velikega prijateljstva in dobrote. Poklicani ste graditi prihodnost: skupaj z drugimi in za druge, nikoli proti komurkoli! Naredili boste čudovite stvari, če se že od sedaj dalje dobro pripravljate, če v polnosti živite to vašo starost, tako bogato z darovi, in brez da bi se bali napora. Delajte tako kakor športni prvaki, ki visoke cilje dosežejo s ponižnim in trdim vsakodnevnim treningom. Vaš vsakdanji program pa naj bodo dela usmiljenja. Z navdušenjem se urite v njih, da boste postali prvaki življenja, prvaki ljubezni. Tako boste prepoznani kot Jezusovi učenci. Tako boste imeli osebno izkaznico kristjanov. Zagotavljam vam, da bo vaše veselje polno.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.