Nigerija: Po kamenjanju in uboju študentke pozivi k enoglasni obsodbi nasilja

Objavljeno: 16. 05. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Nigerija: Po <strong>kamenjanju in uboju študentke</strong> <em>pozivi k enoglasni obsodbi nasilja</em>

Kamenjanje in uboj študentke Deborah Samuel v nigerijski zvezni državi Sokoto so enoglasno obsodili tako muslimani kot kristjani. Po vsej Nigeriji se dvigajo pozivi, naj oblasti raziščejo dogodke in ohranijo mir v državi.

Muslimanski in krščanski verski voditelji so nasilno dejanje obsodili kot neupravičeno in zločinsko, vključno s sultanom Saadom Abubakarjem. Škof Mathew Hassan Kukah vztrajno poziva k umiritvi situacije ter poudarja, da je treba zadostiti pravici zaradi »zločinskega in nečloveškega dejanja, ki nima nobene zveze z vero«. Poudarja, da so kristjani in muslimani vedno mirno živeli skupaj.

Po poročanju lokalnih medijev je nek študent javno obsodil Deborah Samuel, študentko ekonomije na državnem kolidžu ShehuShagari, da je na spletnem klepetu študentske skupine žalila preroka Mohameda. Muslimanski študenti so Deborah, ki je bila kristjanka, odvlekli iz šole, jo kamenjali in jo nato zažgali. Storilce so že identificirali na podlagi videoposnetka, kolidž pa so oblasti za nedoločen čas zaprle.

Papeška fundacija Pomoč Cerkvi, ki trpi, ki deluje v Nigeriji, je nasilje nemudoma obsodila in izrazila pretresenost. »Ekstremizem in nasilje v državi sta v zadnjih letih strašna in srhljiva. Skoraj vsak teden pride do ugrabitev in več smrtnih žrtev, a to barbarsko dejanje nas pušča brez besed,« so zapisali v izjavi. Prav tako pozivajo k enoglasni obsodbi vseh oblik ekstremizma.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.