Svetovni dan mladih: Lizbona 2023 v znamenju papeževih sanj

Objavljeno: 16. 05. 2022

|

Kategorije: Mladi

<strong>Svetovni dan mladih</strong>: <em>Lizbona 2023</em> v znamenju papeževih sanj

Približuje se Svetovni dan mladih, ki bo prihodnje leto potekal v Lizboni. V četrtek, 12. maja, je nadškof Edgar Peña Parra, namestnik na državnem tajništvu Svetega sedeža, blagoslovil kraje in prostore, ki bodo gostili mlade z vseh koncev sveta.

Slovesnosti so se udeležili lizbonski patriarh kardinal Manuel José Macário do Nascimento Clemente in člani lokalne organizacijske komisije. Nadškof Parra, ki se mudi na obisku na Portugalskem že od torka dalje, je v nagovoru dejal, da papež Frančišek, ki se »nikoli ne naveliča iskati in srečevati mladih«, sanja ta svetovni dan mladih. Sanjajo pa tudi Cerkev in njeni pastirji, ki »goreče upajo, da bodo mladi sprejeli vabilo in prišli v Lizbono«. Tisti, ki so neposredno vključeni v organizacijo, pa sanjajo, »da bodo dali vse od sebe« za svetovni dan mladih, da bi bil »v skladu z najboljšimi pričakovanji Cerkve in družbe«. Prav tako sanjajo mladi, ki »se želijo zbrati v Lizboni in deliti veselje vere s svojimi vrstniki z vsega sveta«.

Nadškof je spomnil, kaj je papež zapisal novim generacijam v apostolski spodbudi Christus vivit: »Ko se borite za uresničitev svojih sanj, živite sedanjost v polnosti, v popolni izročitvi in polni ljubezni v vsakem trenutku. To je poslanstvo, ki vam je bilo zaupano.«

Izpostavil je, kaj je pomembno pri poslanstvu vseh, ki pripravljajo svetovni dan mladih: »Resnična modrost, ki prihaja od Boga, da bi lahko vse načrtovali na realističen način in učinkovito; duh medsebojne pomoči, saj nihče ne bi mogel sam načrtovati in organizirati tako kompleksnega dogodka.« Pa tudi »zvesto sodelovanje med vsemi, kar mora izvirati iz bratskega občestva, ki mora poživljati delovanje vsakega kristjana«. Predvsem sta potrebna »trdnost in duh žrtvovanja, da ne bi izgubili poguma pred težavami« in da bi na težke trenutke in okoliščine znali gledati z veseljem.

 


 Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.