Delegati družinske pastorale na evropskem srečanju v Vilni

Objavljeno: 18. 05. 2022

|

Kategorije: Družina

Delegati <strong>družinske pastorale</strong> na <em>evropskem</em> srečanju v Vilni

Od 10. do 12. maja 2022 je v semenišču sv. Jožefa v Vilni v Litvi potekalo prvo srečanje Komisije CCEE za družino in življenje. Srečanje je bilo načrtovano že pred dvema letoma, vendar je bilo prestavljeno zaradi pandemije. Zbralo se je 29 udeležencev, delegatov iz  skupaj 17 evropskih držav in Ukrajine. Večino časa je bil na konferenci prisoten tudi predsednik CCEE, msgr. Gintaras Linas Grušasa, nadškof v Vilni in predsednik Litovske škofovske konference. Srečanje je vodil predsednik Komisije za družino in življenje pri CCEE, msgr. Leo Cushley, ob pomoči podpredsednika in tajnika komisije ter tajnika evropske škofovske konference.

Nacionalni delegati za družino in življenje evropskih škofovskih konferenc so se sestali, da bi razmislili o temi “Cerkev v Evropi: družina družin na poti. Junijskemu svetovnemu srečanju na proti”. Predsednik Komisije, msgr. Leo Cushley je v uvodnem nagovoru izrazil upanje, da bomo v teh dneh študija in razprav bolje pripravljeni prispevati k junijskemu svetovnemu srečanju družin v Rimu.

Govorniki so predstavili različna teme s področja zakonskega in družinskega življenja. Prof. Gabriella Gambino, podtajnica Dikasterija za laike, družino in življenje, je v svojem poročilu z naslovom “Družina Amoris Laetitia: leto ocenjevanja in pastoralnih perspektiv” predstavila številne in raznolike pobude, ki jih je dikasterij sprejel, da bi Cerkvi pomagal spoznati in ceniti bogastvo katehez in pastoralnih rešitev, ki jih je sveti oče predstavil Cerkvi z apostolsko spodbudo Amoris Laetitia.

Prof. Stephan Kampowski, predavatelj filozofske antropologije na Papeškem teološkem inštitutu Janeza Pavla II. za znanosti o zakonu in družini v Rimu, je govoril o temi: “Družinski odnosi in osebna identiteta”. Ob predpostavki, da prijateljski odnosi pomenijo izbiro, medtem ko družinski odnosi ne, je opozoril, da so naši človeški odnosi biološki in osebni ter da iz teh bioloških in osebnih načinov odnosov dobimo svojo popolno človeško identiteto. Zlasti družina pomaga vzpostaviti človekovo identiteto, saj smo v njej na poseben način biološko in osebno povezani.

Antoine Renard, častni predsednik FAFCE, je na konferenci poudaril vlogo katoliških družinskih združenj na političnem in družbenem področju. Poudaril je, da družine lahko evangelizirajo preprosto tako, da so družine, in da je vloga teh družinskih združenj, da zastopajo kulturna in politična telesa.

Zadnji govornik je bil socialni antropolog Saulius Matulevicius, ki je predstavil, kako je krščanski koncept zakonske zveze spremenil vrstni red odnosov od zveza-družina-poroka do zveza-poroka-družina. Ta vrstni red je v 21. stoletju postavljen pod vprašaj, saj mnogi vidijo zakonsko zvezo kot vsiljevanje države in/ali vere. V zahodni družbi, za katero je značilna velika možnost izbire, je poroka postala le ena izmed mnogih opcij. Matulevicius je poudaril novost krščanskega koncepta, da je ljubezen ključni del zakonske zveze, ki izhaja iz dejstva, da zakonska zveza v krščanskem kontekstu velja za zavezo treh oseb, torej dveh zakoncev, ki se odpirata tretjemu v osebi Jezusa Kristusa, ki je Bog, ki je ljubezen.

Tekom tridnevnega srečanja so delegati iz posameznih držav predstavili poročila o družinski politiki v njihovi državi in o družinski pastorali. Za Slovenijo in Cerkev v Sloveniji je poročilo pripravil in predstavil tajnik Urada za družino SŠK, mag. Luka Mavrič.

Prvo tovrstno srečanje predstavnikov pomeni začetek močnejšega povezovanja in sodelovanja delegatov pri Komisiji za družino in življenje na ravni Evropske škofovske konference.

 

Luka M.

Foto: ccee.eu

 

Povej naprej.