Msgr. Gallagher na obisku v Ukrajini

Objavljeno: 18. 05. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Msgr. Gallagher na <strong>obisku</strong> <em>v Ukrajini</em>

Nadškof Paul Richard, Gallagher, vatikanski tajnik za odnose z državami, se od 18. do 20. maja mudi na obisku v Ukrajini. Ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov s Svetim sedežem bo obiskal mesti Lviv in Kijev ter ponovno izrazil bližino papeža Frančiška in Svetega sedeža.

Vatikansko državno tajništvo je na omrežju Twitter objavilo tudi program obiska, namen katerega bo predvsem poudariti »pomen dialoga za ponovno vzpostavitev miru«.

Prvi dan obiska se bo nadškof Gallagher srečal z msgr. Ihorjem Vozniakom, grkokatoliškim nadškofom Lviva, nato pa bo odšel v sprejemni center za begunce. Naslednji dan, 19. maja, bo sledilo srečanje s predsednikom regije Lviv Maksimom Kozitskim ter s Svjatoslavom Ševčukom, višjim nadškofom ukrajinske grkokatoliške Cerkve, in predsednikom Poljske škofovske konference msgr. Stanisławom Gądeckim. Zadnji dan pa bo vatikanskega tajnika za odnose z državami sprejel še ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Nadškof Gallagher je o svojem potovanju že spregovoril prejšnji teden v intervjuju za italijansko nacionalno televizijo. Med 20-minutnim pogovorom v živo je poleg tega odgovarjal na vprašanja glede vojne v Ukrajini, oboroževanja ter mednarodnih in ekumenskih odzivih na spopad. Ob tem je pojasnil, da je bilo potovanje v načrtu že pred veliko nočjo, vendar pa so ga morali iz zdravstvenih razlogov prestaviti.

Tajnik za odnose z državami je že večkrat poudaril, da Sveti sedež podpira vsakršen poskus dialoga, s katerim bi bilo mogoče doseči dogovor in najti rešitev. Besede imajo pri delu diplomacije veliko težo, posebej kadar so od njih lahko odvisna tudi »življenja ljudi«.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.