Sveti oče: Žrtve trgovine z ljudmi je treba podpirati

Objavljeno: 20. 05. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Sveti oče: <strong>Žrtve trgovine z ljudmi</strong> je treba <em>podpirati</em>

Papež Frančišek se je v četrtek, 19. maja, srečal z udeleženci mednarodne konference Skupine sveta Marta (Santa Marta Group), ki deluje na področju preprečevanja trgovine z ljudmi in novodobnih oblik suženjstva ter boja proti njim. Povabil jih je, naj si še naprej prizadevajo za ohranjanje dostojanstva, ki ga je Bog podelil vsakemu človeku, ter za varovanje temeljnih človekovih pravic tistih, ki so prepogosto pozabljeni in brez glasu.

»Zahvaljujem se vam za prizadevanje, da bi izkoreninili ta kazniva dejanja, ki oskrunijo dostojanstvo in pravice moških, žensk in otrok ter imajo trajne posledice za posamezne žrtve in družbo v splošnem. Skupina sveta Marta se je v letih od svoje ustanovitve posvečala prizadevanju za boljše razumevanje obsega in narave trgovine z ljudmi ter za krepitev sodelovanja na mednarodni, nacionalni in lokalni ravni; na ta način želi najti učinkovite načine za odpravo te nadloge ter žrtvam zagotoviti potrebno oskrbo, tako na telesni kot na duhovni ravni.

Žal se novodobne oblike suženjstva še naprej širijo, tudi v najbolj razvitih delih sveta. Upam, da bo boj proti trgovini z ljudmi bolj upošteval tudi vrsto širših stvarnosti, kot so odgovorna uporaba tehnologije in družbenih medijev ter potreba po prenovljenem etičnem pogledu na politično, ekonomsko in družbeno življenje, v središču katerega ne bo dobiček, ampak osebe.

V zvezi s tem bi želel prav tako opozoriti, da je žrtve trgovine z ljudmi nujno potrebno podpirati, spremljati in jih ponovno vključiti v naše skupnosti ter jim pomagati v procesu zdravljenja in ponovnega pridobivanja samospoštovanja. Čeprav je naloga res zahtevna, vas spodbujam, da si vztrajno prizadevate za ohranjanje dostojanstva, ki ga je Bog podelil vsakemu človeku ter za varovanje temeljnih človekovih pravic tistih, ki so prepogosto pozabljeni in brez glasu. Cerkev je vedno hvaležna za vsak izraz bratske ljubezni in skrbi do vseh tistih, ki so bili zasužnjeni in izkoriščani, saj tako Božje usmiljenje postane vidno, družbeno tkivo pa se krepi in obnavlja.

Še enkrat se vam zahvaljujem za vaše prizadevanje in sodelovanje na tem pomembnem področju. Želim vam vse najboljše pri vašem delu. Na vas, vaše družine in vse, ki jim služite, kličem Gospodov blagoslov. In prosim vas, da ne pozabite moliti zame. Hvala.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.