Otroški dispanzer svete Marte v Vatikanu: Sto let solidarnosti

Objavljeno: 24. 05. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Otroški dispanzer</strong> <em>svete Marte v Vatikanu</em>: Sto let solidarnosti

V nedeljo, 22. maja, popoldan je kardinal Konrad Krajewski pri oltarju katedre v baziliki svetega Petra daroval sveto mašo ob stoletnici delovanja vatikanskega dispanzerja svete Marte, ki nudi brezplačno zdravstveno oskrbo več kot 400 otrokom in njihovim materam. Sledilo je družabno srečanje družin, ki prejemajo pomoč, prostovoljcev in dobrotnikov.

Poleg kardinala Krajewskega, ki je kot papežev elemozinjer tudi predsednik Fundacije dispanzerja svete Marte, so somaševali njegov predhodnik, nadškof Guido Pozzo, in pet duhovnikov, ki so vključeni v omenjeno karitativno dejavnost.

Kardinal se je na začetku zahvalil s. Antonietti Collacchi, ki je vodila dispanzer zadnjih deset let, za njeno služenje ter predstavil njeno naslednico s. Anno Luiso Rizello. Obe prihajata iz skupnosti sester usmiljenk, ki že od samega začetka delujejo v dispanzerju.

Francesco Mazzitelli, vodja urada Apostolske elemozinerije, je med homilijo spomnil, da je najbolj pristen smisel poslanstva dispanzerja spominjati otroke, ki jih sprejemajo, da jih Bog ljubi. Dodal je, da prizadevanje za to, da bi človek občutil materinstvo Cerkve, prav tako pomeni pomagati, da bi vsakdo občutil, da je otrok. Med sveto mašo je pel otroški zbor iz Rovereta, na koncu pa so izvedli tudi pesem Veselje otrok, ki je posvečena stoletnici delovanja dispanzerja.

Njegovo poslanstvo se je pričelo leta 1922 z blagoslovom papeža Pija XI., ko so začeli skrbeti za revne otroke in njihove družine z razdeljevanjem mleka v prahu. Danes lahko govorimo o pravi družinski svetovalnici, kjer več kot 420 otrokom in njihovim materam brezplačno pomagajo zdravniki prostovoljci. Gre za storitev, ki je vedno bolj celostna in pozorna na dejanske potrebe vsakega posameznika, posebej družin iz tujine, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja v Italiji.

V stavbi dispanzerja je po novem še eno zgovorno znamenje: kip Marije, ki sprejema otroka in ga je prejšnjo sredo blagoslovil »sosed« papež Frančišek. Sveti oče namreč živi v neposredni bližini dispanzerja.

 


 Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.