Umrl je kardinal Angelo Sodano

Objavljeno: 31. 05. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Umrl je <em>kardinal </em><strong>Angelo Sodano </strong>

V 95. letu starosti je umrl kardinal Angelo Sodano. Vatikansko diplomacijo je kot državni tajnik vodil kar 15 let, bil pa je tudi dekan kardinalskega zbora. Potem ko se je okužil s koronavirusom je bil 9. maja zaradi pljučnice sprejet v rimsko bolnišnico Columbus-Gemelli. Papež Frančišek se kardinala Sodana spominja kot ljubečega pastirja, ki je povsod želel širiti evangelij.

Papež: Zgleden in ljubeč pastir

»Odhod kardinala Angela Sodana v mojem srcu zbuja občutke hvaležnosti Gospodu za dar tega spoštovanega moža Cerkve, ki je velikodušno živel svoje duhovništvo najprej v škofiji Asti in nato do konca svojega dolgega življenja v službi Svetega sedeža,« je papež zapisal v sožalnem telegramu.

Spominja se kardinalovega prizadevnega dela ob prejšnjih papežih, ki »so mu zaupali pomembne odgovornosti v vatikanski diplomaciji, vse do delikatnega položaja državnega tajnika«. »Na papeških predstavništvih v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu se je vneto posvečal dobremu teh narodov ter spodbujal dialog in spravo. V rimski kuriji je svoje poslanstvo opravljal z zgledno predanostjo,« pri čemer papež Frančišek doda, da je tudi sam bil deležen »njegovih uma in srca, predvsem v času, ko je bil dekan kardinalskega zbora«: »Pri vseh nalogah se je izkazal kot cerkveno zgleden človek, ljubeč pastir, ki ga je spodbujala želja, da bi povsod širil kvas evangelija.«

»K Bogu, usmiljenemu Očetu, dvigam molitve za pokojnega kardinala, da bi ga sprejel v večno veselje,« zapiše papež Frančišek, ki še izrazi svojo bližino svojcem kardinala Sodana in vsej skupnosti škofije Asti. Svoj blagoslov namenja vsem, ki delijo bolečino ob kardinalovi smrti, s posebno in hvaležno mislijo na sestre Svete Marije in vse, ki so mu ljubeče nudili pomoč.

Življenje kardinala Angela Sodana

Kardinal Angelo Sodano se je rodil 23. novembra 1927 v kraju Isola d’Asti v Piemontu. 23. septembra 1950 je bil posvečen v duhovnika. Na Papeški univerzi Gregoriana je študiral teologijo, na Lateranski univerzi pa cerkveno pravo. Leta 1959 je bil poklican v službo Svetega sedeža, se izobraževal na Papeški cerkveni akademiji, zatem pa kot tajnik služboval na apostolskih nunciaturah v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu. Leta 1968 se je vrnil v Rim in dobrih deset let delal v Svetu za javne zadeve Cerkve. Leta 1978 je prejel škofovsko posvečenje in bil imenovan za apostolskega nuncija v Čilu, kjer je ostal deset let. V tem času je obiskal skoraj vse škofije ter uspešno zaključil papeško mediacijo med Čilom in Argentino. Leta 1988 je bil poklican nazaj v Vatikan, leto zatem pa je postal tajnik za odnose z državami. Sveti sedež je zastopal na različnih mednarodnih srečanjih. Leta 1991 je bil umeščen za kardinala in postal državni tajnik Janeza Pavla II. Papež Benedikt XVI. je takoj po svoji izvolitvi leta 2005 kardinala Sodana potrdil kot državnega tajnika ter odobril njegovo izvolitev za dekana kardinalskega zbora. Le nekaj mesecev pozneje je Sodano ponudil svoj odstop z mesta državnega tajnika. Leta 2019 pa je papež Frančišek sprejel tudi Sodanov odstop z mesta dekana kardinalskega zbora.

Kardinalski zbor sedaj sestavlja 208 kardinalov, od katerih je 117 volivcev, 91 pa nevolivcev.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.