Papež Frančišek majnik sklenil z molitvijo rožnega venca za mir

Objavljeno: 02. 06. 2022

|

Papež Frančišek <strong>majnik</strong> sklenil z <em>molitvijo rožnega venca za mir</em>

Papež Frančišek je v torek, 31. maja, pred kipom Marije, Kraljice miru, v baziliki Svete Marije Velike v Rimu vodil molitev rožnega venca za mir.

Papež Frančišek je želel ob koncu majnika svetu, ki trpi zaradi vojne v Ukrajini in je globoko ranjen zaradi nasilja na številnih vojnih žariščih, podariti znamenje upanja. Zato je v torek, 31. maja, zvečer pred kipom Marije, Kraljice miru (Maria Regina Pacis), v baziliki Svete Marije Velike v Rimu vodil molitev rožnega venca za mir. Sveti oče je ob Marijin kip položil cvetje, nato pa je zmolil posebno uvodno molitev.

Uvodna molitev papeža Frančiška

O Marija, Božja Mati in Kraljica miru, med pandemijo smo se zbirali okoli tebe, da bi prosili za tvojo priprošnjo. Prosili smo te, da podpreš bolne in daš moči zdravstvenemu osebju; rotili smo za usmiljenje za umirajoče in za brisanje solz tistim, ki so trpeli v tišini in samoti. Nocoj, ob koncu meseca, ki je posebej posvečen tebi, smo znova pred teboj, Kraljica miru, da bi te prosili: podeli veliki dar miru, hitro ustavi vojno, ki že desetletja divja na različnih koncih sveta in je sedaj vdrla tudi na evropsko celino. Zavedamo se, da mir ne more biti le sad pogajanj in ne posledica zgolj političnih dogovorov, ampak je predvsem velikonočni dar Svetega Duha. Narode v vojni smo posvetili tvojemu brezmadežnemu Srcu in prosili za veliki dar spreobrnjenja src. Prepričani smo, da se z orožjem molitve, posta, miloščine in z darom tvoje milosti lahko spremenijo srca ljudi in usoda celotnega sveta. Danes svoja srca dvigamo k tebi, Kraljica miru: posreduj za nas pri svojem Sinu, spravi srca, ki so polna nasilja in maščevanja, naravnaj misli, ki so zaslepljene od želje po lahki obogatitvi, naj tvoj mir trajno kraljuje po vsej zemlji.

Molitev rožnega venca

Molitev posameznih desetk rožnega venca so vodili ukrajinska družina, osebe, povezane z žrtvami vojne in skupina vojaških kaplanov s svojimi enotami.

Dogodka so se udeležili različni predstavniki Božjega ljudstva: otroci in mladi, ki so v preteklih tednih prejeli prvo obhajilo in birmo, skavti, družine iz ukrajinske skupnosti v Rimu, pripadniki vatikanske žandarmerije in papeške švicarske garde ter treh rimskih župnij, ki so poimenovane po Mariji kraljici miru, skupaj s člani rimske kurije.

Drugo pomembno znamenje je tudi povezanost nekaterih mednarodnih svetišč ter svetišč iz nekaterih držav, ki jih še vedno pestijo vojne ali notranja politična nestabilnost, kar je vzrok za številne primere nasilja. Svetišča, ki so bila povezana s papežem preko neposrednega prenosa, so naslednja: svetišče Matere Božje v Ukrajini; katedrala Sayidat al-Najat (Naša Gospa zveličanja) v Iraku; katedrala Naše Gospe miru v Siriji; katedrala Marije, Kraljice Arabije (Bahrajn). Poleg teh so tu še mednarodna svetišča: svetišče Naše Gospe miru in srečne poti na Filipinih; mednarodno svetišče Jezusa Rešenika in Matere Marije v Nigeriji; svetišče Jasna Gora na Poljskem; mednarodno svetišče korejskih mučencev; sveta hiša v Loretu; Blažena Devica svetega rožnega venca; mednarodno svetišče Naše Gospe iz Knocka; Blažena Devica rožnega venca v Koreji; Marija, Kraljica miru; svetišče Gvadalupske Marije v Mehiki; svetišče Naše Gospe iz Lurda.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.