Predsednik Jad Vašema: Papež je prijatelj in zaveznik v boju proti antisemitizmu

Objavljeno: 13. 06. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

Predsednik<strong> Jad Vašema</strong>: <em>Papež je prijatelj</em> in zaveznik v boju proti antisemitizmu

Sveti oče je v četrtek, 9. junija, v avdienco sprejel Dania Dayana, predsednika Jad Vašema, spomenika žrtvam holokavsta v Jeruzalemu. Kot je po v pogovoru za Radio Vatikan dejal Dayan, je bilo srečanje s papežem nov korak v boju proti antisemitizmu, svetega očeta pa je opredelil kot »prijatelja« in »zaveznika« pri tem poslanstvu.

Papež v Jad Vašemu: »Nikoli več, Gospod, nikoli več!«

Jad Vašem, svetovni center spomina na holokavst s sedežem v Jeruzalemu, je vsesplošno priznan kot poglavitni vir izobraževanja, dokumentacije in raziskovanja o holokavstu. Papež Frančišek ga je obiskal leta 2014 med apostolskim potovanjem v Sveto deželo. V nagovoru ob tej priložnosti je Gospoda prosil, naj nam da milost, »da bi se sramovali tega, kar smo bili kot ljudje zmožni narediti,« ob koncu pa je zaklical: »Nikoli več, Gospod, nikoli več!«

Sveti oče: Odpreti arhive pomeni zadostiti pravici

Dayan je povedal, da je tudi sam rojen v Buenos Airesu in da je bil vesel, da sta se lahko pogovarjala v njunem maternem jeziku, španščini. Svetemu očetu se je zahvalil za odprtje vatikanskih arhivov o pontifikatu Pija XII. (1939-1958) marca 2020. Papež Frančišek je odločno odgovoril, da »odpreti arhive za raziskovanje pomeni zadostiti pravici.« Ob tem je izpostavil to, kar je nekoč že dejal: »Cerkev se ne boji zgodovine, ampak jo ljubi.« Hkrati pa je dodal, da se dobro zaveda, da so tako kot v vsaki drugi družbi, tudi »v Cerkvi v tistem strašnem obdobju človeštva obstajali nekateri, ki so ravnali pravilno, pa tudi tisti, ki niso«.

»Zgodovinski dan« za Jad Vašem

Nadalje je Dayan spomnil, da je papež jasno obsodil antisemitizem in poudaril, da se je potrebno proti njemu še naprej boriti, da bi ga premagali. Za Jad Vašem, ki je posvečen spominu na šest milijonov judov, ubitih v času nacizma, je bil po Dayanovih besedah letošnji 9. junij »zgodovinski dan«: prvič se je namreč zgodilo, da je papež sprejel v zasebno avdienco njegovega predsednika. To dejstvo po njegovem mnenju svetu kaže, »kako velik pomen papež Frančišek, voditelj katoliške Cerkve, pripisuje spominu na holokavst in boju proti antisemitizmu«.

»Nikoli ne pozabite, da imate tukaj prijatelja.«

Ob koncu avdience je bila na vrsti še izmenjava daril, sklepne besede svetega očeta predsedniku Jad Vašema pa so bile naslednje: »Nikoli ne pozabite, da imate tukaj prijatelja.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.